Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се данас у Требињу са градоначелником Мирком Ћурићем, начелницима херцеговачких општина и министрима у Влади Републике Српске.

„Херцеговина је у фокусу Владе Републике Српске и наредних 10-ак дана ће се добити преглед проблема сваке од херцеговачких општина“, изјавио је предсједник Републике Српске и најавио да ће са премијером Радованом Вишковићем до краја априла посјетити сваку од тих општина како би се ријешила та питања.

Предсједник Додик је рекао да су чули конкретне проблеме сваке од вих општина, наводећи да је и до сада заједничком сарадњом учињено доста на рјешавању њихових проблема, којих и даље има и треба их рјешавати.

Предсједник Републике је истакао да радови на новој болници у Требињу иду бржом динамиком него што је предвиђено, истакавши да се у њу улаже више од 120 милиона КМ средстава Владе Републике Српске.

„Подржаћемо и изградњу Конгресног центра у Требињу“ рекао је предсједник Додик и додао да и друге општине у Херцеговини имају пажњу за рјешавање њихових проблема.

Предсједник Српске је подсјетио да су у претходном периоду уложени велики напори да се санира стање у општини Невесиње, што је евидентно, те да постоје и други проблеми које треба рјешавати у општинама Љубиње, Берковићи и осталим.

„Три су сфере кључне – енергетика, пољопривреда и туризам и у оквиру тога свака општина треба да лоцира своје развојне планове“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Републике Српске је напоменуо да су начелници општина изнијели као најважније обнављање путне комуникације, подсјетивши да је у току изградња пута преко Тјентишта, што је у склопу напора за изградњу брзе цесте од Требиња до Вишеграда, за коју би до краја године требало да се уради мастер план.

„Тај план предвиђа да се од Требиња до Гацка гради брза цеста са четири траке, а да се преко планине иде са трећом траком која ће омогућити брзу комуникацију, тако да ће то бити до Фоче, а од Фоче ћемо даље наставити са четири траке“, навео је предсједник Додик.

Предсједник Српске је појаснио да тај мастер план за читаву Републику није лако рјешив и да је скуп, али да се мора почети то градити.

Предсједник Републике Српске је додао да је комуникацијска изолованост Херцеговине која је била прије 15-ак година битно смањена и направљен је пут ка Херцег Новом, као и вијадукт на Тјентишту, али живот тражи више, као што је и пројекат аеродрома у Требињу.

Предсједник Додик је додао да су за аеродром потребне и неке међународне сагласности, што се чека, а успут се рјешавају питања попут имовинско-правних, деминирања и слично.