Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањалуци са министром савезне државе Хесен за европске послове и савезне послове СР Њемачке Манфредом Пенцом.

Предсједник Републике Српске истакао је да је Српска опредјељења за даље кретање ка европским интеграцијама које ће у наредним мјесецима, како очекује, бити убрзано.

„Желимо да искористимо овај тренутак који је везан за европске интеграције и преговарачки статус и вјерујем да ћемо у наредним мјесецима добити прилику да се у преговарачком оквиру, који ће да понуди ЕУ, брже крећемо него што је то било до сада“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Додик је истакао да је задовољан чињеницом да је министар Пенц у Бањалуци и Републици Српској и што су имали прилику да разговарају о односима и размијене мишљења о укупној ситуацији у БиХ и ЕУ.

„Мислимо да је веома важно да од бриселске администрације добијемо проводив оквир, а не листе жеља које су тешко проводиве. Као што знамо, у БиХ нека питања не могу деценијама да буду ријешена и не треба имати амбиције да је то могуће у неком кратком времену“, нагласио је предсједник Републике.

Предсједник Српске је изразио задовољство што постоји разумијевање за европски пут, те увјерење да ће након европских избора и поновног именовања Урсуле фон дер Лајен на мјесто предсједника Европске комисије свакако то бити убрзано.

„Разговарали смо и о односима између Њемачке и Републике Српске и читавог региона. Важно је да овдје постоји стабилност и мир и обавеза нас као избарних политичара на овом простору је да сарађујемо са привредном структуром саме Њемачке, поготово са покрајином из које долази министар Пенц“, навео је предсједник Додик.

„Веома ми се свидјела министрова тврдња да треба да се слушамо и доносимо заједничке ставове. До сада су са Запада само долазили људи који су овдје наметали рјешења и нешто тражили без икаквог ослонца на реалне околности, тако да је ово за мене један освјежавајући разговор“, рекао је предсједник Републике.