Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се данас у Минску са предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком.

Предсједник Републике Српске истакао је да је то био сусрет који је дуго очекивао у жељи да потврди захвалност за разумијевање које предсједник Лукашенко има према српском народу.

„Разговарали смо и о привредној сарадњи. Република Српска ће разну робу, од електричних аутобуса, који се овд‌је производе, до пољопривредне механизације и опреме у вриједности од 10 милиона долара повући у наредном времену“, нагласио је предсједник Додик.

Предсједник Републике је указао на то да је званичницима Српске Запад увео персоналне санкције, док је Бјелорусији увео један дио колективних санкција.

„Постоји разумијевање у том погледу. Не треба много објашњавати. Предсједник Лукашенко је један од ријетких лидера који је упознат о детаљима. Постоји добра намјера да разумије и помогне“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Додик је изјавио да је ово била прилика да му захвали за подршку, за чињеницу да је државна институција „Мински научни практични центар за хирургију, трансплатацију и хематологију“ прихватила грађане Српске, њих 21, од којих је троје д‌јеце, и да су им успјешно извршили трансплантацију.

Предсједник Републике је подсјетио да је Лукашенко једини, у вријеме када је српски народ бомбардован 1999. године, уз пуно личне храбрости, дошао у Београд да пружи подршку.

„Ми то никад нећемо заборавити. Ми желимо да се то зна. Предсједник Лукашенко је данас жива легенда која може да посвједочи о тешким врeменима кроз која је прошао и бјелоруски и руски и наш српски народ“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Додик је нагласио да је ово био разговор пријатеља и да ће они бити настављени, подсјетивши да су се претходно састали и 2019. године, те у међувремену неколико пута срели у Москви и на другим дестинацијама, што су увијек биле прилике да разговарају о међусобним односима.