Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се данас у Анталији на Дипломатском форуму са премијером Мађарске Виктором Орбаном.

Предсједник Републике и премијер Мађарске разговарали су током данашњег састанка о заједничким пројектима у Српској који се успјешно реализују као и о наредној посјети премијера Мађарске Бањалуци.  

“Ово је била прилика да прокоментаришемо битна питања. Наша сарадња је доминантна, веома је успјешна и на веома високом нивоу. Констатовали смо да све иде онако како желимо“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је изјавио да је једна од тема разговора била и прича о Европској унији.

“Премијер Мађарске Виктор Орбан,  усмјерен је на то да очува Мађарску као државу, али то не значи да има било какву жељу да угњетава друге. С њим је веома тешко да се не усагласите. Нажалост, усамљен је још увијек у Европској унији, у смислу захтјева да се редефинишу односи, те да се она прилагоди савременом тренутку. Наравно ми се не слажемо са санкцијама Русији, то смо одбацили и не стављамо на дневни ред“, поручио је овом приликом предсједник  Републике Српске.

Предсједник Републике је навео да је Мађарска морала да редификује своје ставове.

“У првој половини марта, премијер Мађарске ће бити у Америци, а након тога ћемо се договорити. Вјерујем да наставак наших разговора можемо очекивати крајем марта или почетком априла“, нагласио је предсједник Додик, када је у питању посјета премијера Мађарске Републици Српској.

Предсједник Српске је рекао да наводне вијести да је Мађарска влада прекинула сарадњу са Републиком Српском, сада „падају у воду“.

“Однос какав нама Њемачка покушава да наметне, кроз овакав политички притисак, економско узурпирање пројеката, наметања Кристијана Шмита, није у реду“, поручио је предсједник Републике, наглашавајући, да Њемачка када је ријеч о пројектима на нашој територији обмањује јавност.

Предсједник Републике Српске је рекао овом приликом да је Шмит неприхватљив, те да нема намјеру да се сусреће са њим.

“То су све ствари које ми видимо да се дешавају, нашим пријатељима то представљамо сваки дан. Такве ствари када им појасните, они не могу да вјерују. Овдје смо обавили данас један веома добар и квалитетан посао, то је све што могу закључити“, изјавио је предсједник  Додик.

Фотографија: РТРС