Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Рудом са руководством ове општине.

Предсједник Републике Српске  изјавио је да је данас дан кад Рудо добија нови замах јер ће почети изградња Хидроелектране „Мрсово“ у вриједности више од 90 милиона евра, у оквиру стандарда ЕУ.

Предсједник Додик је истакао да су се и претходни функционери бавили питањем изградње Хидроелектране „Мрсово“, али да је ова власт успјела да овај енергетски објекат врати у власништво Српске.

„Враћена је матичном предузећу `Електропривреда Републике Српске`, она се гради и инвестира се у оквиру тога“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Републике Српске  је рекао да је са претходним носиоцем концесије договорено, пројекат је купљен и сада припада потпуно предузећу „Електропривреда Републике Српске“.

Предсједник  Додик је рекао да је направљен уговор са турском компанијом која има на десетине изграђених сличних објеката, а која је понудила најбоље услове, те се без застоја креће у реализацију.

„Снага Хидроелектране је предодређена чињеницом да је потопљено земљиште скраћено јер није обухваћено оно што се налази у Србији зато што бисмо ушли у формалноправне проблеме са нивоом БиХ, како то обично и бива. То је укупно више од 90 милиона евра и у оквиру је стандарда ЕУ“, нагласио је предсједник Републике.

Предсједник Републике је рекао да је прије неколико дана отворен и пројекат везан за системе хидроелектрана „Горњи хоризонти“ у Невесињу, те нагласио да Српска у овом тренутку има 500 милиона страних инвестиција више него прошле године.

„Република Српска има добре макроекономске показатеље, историјски максимум према броју запослених, а историјски минимум према броју незапослених“, рекао је предсједник Додик и додао да се у Српској нуди све више радних мјеста, али и да је све више људи који бирају радно мјесто у Српској.

Осим пута Рудо-Миоче, који финансира Србија, предсједник Републике Српске је најавио да ће бити рађена и дионица пута која ће Рудо проближити Златибору.

„Та траса се већ пробија и до Нове године ће бити дефинисан начин на који ће бити изграђена“, истакао је предсједник Додик.

Предсједник Српске  је рекао да ће „Електропривреда Републике Српске“ бити задужена да приликом реализације свих пројеката санира све што евентуално радовима буде угрожено.

„То ће бити око пет милиона КМ за сређивање неких поточних вода, за пречистаче за воду, у села ћемо довести асфалтне путеве, а договорићемо се како ћемо то ријешити“, рекао је предсједник Додик.