Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањој Луци са шефом Делегације Европске уније у БиХ и специјалним представником ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером /Johann Sattler/.        

Предсједник Додик истакао је да Српска подржава европски пут БиХ на којем жели да буде видљива у складу са механизмoм координације и уз пуно уважавање њене уставне позиције, као и дејтонске структуре БиХ.    

Предсједник Републике поновио је да 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије треба рјешавати заједно, не одвојено, те нагласио да је БиХ преговарачка страна на путу ка ЕУ. 

Предсједник Додик рекао је амбасадору Сатлеру  да очекује сагласност заједничког нивоа о рјешавању и деблокади многих, важних стратешких пројеката у скоријој будућности те да даљу блокаду истих Српска неће толерисати.

Осврћући се на честитку амбасадора Сатлера „свим грађанима и грађанкама“ поводом 1.марта, предсједник Републике рекао је да 1. март може бити празник бошњачког народа и да то Српска неће спорити, али да 1.март није, нити може бити заједнички празник у БиХ.   

Предсједник Српске је истакао да нема закона који прописује 1.март празником  БиХ и да је тај датум био увертира у грађански рат у БиХ и Српска га никада не може славити.