Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањалуци са специјалним изаслаником Владе СР Њемачке за Западни Балкан Мануелом Зарацином.

Предсједник Републике током састанка поновио је јасан став да Српска одбацује сваку врсту дјеловања Кристијана Шмита као високог представника јер га Савјет безбједности УН није потврдио  како је то предвиђено Дејтонским споразумом и да Шмит, представљајући се лажно, прави штету и угрожава суверенитет БиХ.

Када је ријеч о обустави финансирања четири инфраструктурна пројекта у Српској од стране Владе Њемачке, предсједник Додик је рекао да је ријеч о политичким и економским притисцима на Републику Српску, али да Српска има алтернативу за финансирање истих.

Предсједник Додик упознао је специјалног изасланика Владе Њемачке о покушају отимања имовине Републици Српској, те поновио да је то питање ријешено Дејтонским споразумом и да имовина припада ентитетима.

Предсједник Републике Српске рекао је специјалном изасланику Владе Њемачке да Српска, упркос бројним притисцима и опструкцијама за њен напредак, има позитивне макроекономске показатеље, стабилна је, снажна и способна да одбрани сваки свој интерес и да њени органи и институције функционишу без проблема.

Теме разговора биле су и Берлински процес, те БиХ интеграције у Европску унију, на чијем путу Српска остаје привржена и жели да буде видљива.

Данашњем састанку  присуствовали су и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир.