​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас се у Бањалуци састао са представницима кинеске државне компаније за извоз и осигурање кредита Синошур (China Export &Credit Insurance Corporation) и компаније Авик (China National Aero-Technology International Engineering Corporation).

На састанку је разговарано о реализацији пројекта изградње хидроелектране Бистрица, као и могућностима сарадње на новим пројектима у Републици Српској.

Премијер Вишковић истакао је да је Република Српска до сада урадила много на пројекту ХЕ Бистрица и да очекује успјешан завршетак на обострано задовољство. Захвалио се кинеским партнерима што подржавају пројекте у Републици Српској и изразио наду да ће сарадња бити пороширена и на друге пројекте.

Представници кинеских компанија захвалили су се премијеру Вишковићу на гостопримству и изразили су наду да ће ова посјета ојачати односе и унапредити сарадњу између Републике Српске и Народне Републике Кине. Изразили су спремност да пројекат изградње ХЕ Бистрица реализују према договору, али се надају да ће успјешна сарадња са Републиком Српском бити настављена и на другим пројектима. Подвукли су да кинеске компаније имају знања, средства и технологије да реализују многе идеје.

Састанку је присуствовао министар енергетике и рударства Петар Ђокић, као и представници Електропривреде Републике Српске и управе ХЕ Вишеград.