Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, на позив предсједнице Мађарске Каталин Новак, стигла је у званичну посјету Мађарској.

Церемонијом свечаног дочека на Кошутовом тргу, гдје ју је, уз војне почасти, дочекала мађарска предсједница Каталин Новак, те полагањем вијенца на Споменик незнаном војнику у Будимпешти, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић започела је званичну посјету Мађарској.

Након свечане церемоније дочека, уприличен је tete-a-tete сусрет српског члана и предсједавајуће ПБиХ Цвијановић и мађарске предсједнице Новак, а потом састанак делегација двије земље.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић захвалила је предсједници Каталин Новак на пријатељском односу Мађарске према БиХ, посебно на пруженој помоћи током пандемије вируса корона. Истакла је значајном директну подршку Мађарске  пољопривредницима, као и друге видове помоћи.

Захвалила jе и на подршци БиХ за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ, те истакла значај подршке Мађарске Западном Балкану. Посебна пажња током разговора била је посвећена унапређењу економске сарадње.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ позвала је предсједницу Мађарске у званичну посјету БиХ.

Мађарска предсједница Новак је нагласила важност посјете српског члана и предсједавајуће ПБиХ Цвијановић, те изразила наду у обостранo јачање билатералних односа двије земље у наредном периоду.

Током званичне посјете Мађарској, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић ће се састати и са предсједником Владе Виктором Орбаном.

У оквиру посјете, српски члан и предсједавајућа Предсједништва боравиће и у Сентандреји, гдје ће се састати са епископом будимским Лукијаном, обићи Цркву Успења Пресвете богородице, као и Српски православни музеј Епархије будимске.