Предсједавајући Додик изразио је задовољство чињеницом да ће учествовати на овом самиту, истакавши да БиХ, посебно Република Српска, жели да више буде укључена у пројекат „Појас и пут“, те да ће то бити основа његовог приступа на овом видео-скупу. Радује нас да у Републици Српској и Федерацији БиХ има доста кинеских пројеката и да ћемо ту плодну економску сарадњу наставити.

Осим економске сарадње, саговорници су позитивно оцијенили и сарадњу у области културе и образовања, посебно истакавши значај Конфучијевог института у Бањалуци, те увођење кинеског језика као другог страног језика који се изучава у десет основних школа у Републици Српској и размјену студената из БиХ са Кином.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик замолио је амбасадора Кине да помогне, колико је то могуће, да БиХ што прије добије кинеску вакцину против ковида-19.

Амбасадор Ђи Пинг је обећао да ће учинити све да Кина помогне БиХ у борби против пандемије достављањем кинеских вакцина, наводи се у саопштењу.

Предсједавајући Додик је изразио захвалност на подршци коју му је, за вријеме његовог боравка у болници након што му је потврђена инфекција вирусом корона, упутио предсједник Народне Републике Кине Си Ђинпинг, са жељом за брзи опоравак.