Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић састала се данас на маргинама 11. Баку Глобал Форума са предсједником 78. засједања Генералне скупштине Уједињених нација (УН) Денисом Франсисом, којег је упознала са ставовима и позицијом Републике Српске у погледу актуелних прилика у БиХ.

Током разговора, српски члан ПБиХ Цвијановић је истакла оприједијељеност институција Републике Српске и њених представника еворопском путу, уз досљедно поштовање Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ. Нагласила је да су дијалог и договор демократски изабраних представника народа од суштинског значаја за напредак БиХ, те истакла да страни интервенционизам и наметање одлука неизабраних представника међународне заједнице нису у складу са демократским принципима и владавином права и не доприносе очувању политичке и институционалне стабилности БиХ.

У погледу сазнања о представљању нове Резолуције о Сребреници, српски члан Предсједништва БиХ информисала је предсједника 78. засједања Генералне скупштине УН-а да Предсједништво БиХ о овом питању није консултовано, истичући да се било какве активности те врсте сматрају унилатералном акцијом.

Саговорници су овом приликом размијенили мишљења и о другим актуелним темама, те заједничким  правцима дјеловања у циљу одрживог напретка у земљи и шире, као и превазилажењу глобалних изазова са којима се сусреће савремени свијет.