Предсједник Републике Српске Милорад Додик уприличио је данас пријем у Палати Републике за припаднике специјалистичког тима за трагање и спасавање из рушевина Републичке управе цивилне заштите Републике Српске.

Предсједник Републике Српске изразио је захвалност припадницима овог тима, који су учествовали у хуманој мисији у Турској након разорног земљотреса, истакавши да су тамо били искључиво као представници Српске.

„Није било идеје да будемо дио тима БиХ. Поносан сам на наше хероје са којима сам био у контакту“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Додик је додао да Републици Српској није нити ће бити потребан новац од било кога за овакве мисије, јер ће увијек обављати такве послове на најбољи могући начин.

Предсједник Српске је подсјетио да је и Турска помогла Српској 2014. године када су је задесиле катастрофалне поплаве, те још једном предсједнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану упутио саучешће за људску трагедију у овој земљи.

„Ови момци не само да су руковођени хуманим, већ и патриотским разлозима. И зато покушаје да се то представи као наступ БиХ апсолутно одбијамо. Ово је био наступ наше цивилне заштите, потпуно аутономан. Захвалан сам Турској која је прихватила на први позив да ми пошаљемо нашу јединицу, јер је требало хитно реаговати“, изјавио је предсједник Републике.

Предсједник Додик је истакао да имајући у виду како се по инерцији дешавају ствари у БиХ, да јединица из Српске није отишла онај први дан, нико из БиХ не би.

„Можда би тек сада нешто могли да организују“, изјавио је предсједник Српске и поновио да су сви покушаји да се то представи као наступ БиХ фарса.

Предсједник Републике Српске је назвао лицемјерном изјаву шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера који је рекао „да БиХ неће имати право на поврат великог дијела средстава која ће бити утрошена на слање спасилачких служби и њихову логистику у кризним подручјима погођених земљотресом у Турској и Сирији јер су ентитети дјеловали самостално“.

„Не изненађује ме од њега. Он у посљедње вријеме покушава све нешто да нам `подвали`. Не треба вјеровати ЕУ. Раније смо прихватили да Цивилна заштита буде у систему координације, што је сасвим логично, а они то покушавају да преведу сада и на неку врсту плаћања. Да је могло и да је то неко хтио било би раније договорено, али пошто није могло, онда се неће десити ни у будућности“, нагласио је предсједник Додик.

Предсједник Републике је истакао да Република Српска није спремна да прода свој статус и да то неће ни радити, али да ће Сатлеров поступак још више „отворити очи и уши“ Српској за прихватање било каквих њихових иницијатива, јер увијек иза тога стоји „нешто покварено“.

Предсједник Српске подсјетио је да је Цивилна заштита у искључивој надлежности Републике Српске, да није у надлежности БиХ, те да се покушај Брисела да направи централну земљу сваки дан види, а то се види и овдје.

„Нисмо спремни да радимо на тој идеји и нећемо. Координирати и договарати се можемо институционално, преносити надлежности нећемо, а оно што су нам отели претходних година биће борба за враћање тих надлежности“, изјавио је предсједник Додик.