Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас у Источном Сарајеву свечаном пуштању у рад реконструисане и гасификоване котловнице предузећа „Топлана-ИНС“.

Предсједник Републике је рекао да је циљ да се овај крај обухвати гасификацијом тако што ће централни и други гасоводи ићи територијом Републике Српске све до Пала и Вишеграда.

Предсједник Додик је нагласио да овај пројекат не би било могуће провести без одлуке Владе Републике Српске да компанију „Сарајево-гас“ Источно Сарајево откупи од акционара и да та фирма буде у стоодстотном власништву Српске, односно, државе.

Предсједник Српске је најавио да је наредни корак да се интегришу компаније „Сарајево-гас“, „РЕС гас“ и „Зворник-стан гас“ у једно предузеће.

„За то сада радимо акта и то ће се десити веома брзо како би укрупњали наш потенцијал за инвестирање и наше потребе да се у многим општинама рјешавају проблеми гријања управо на овај начин“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Додик је напоменуо да је Влада Републике Српске дала 70 милиона KМ гаранцију „Сарајево-гасу“ за овакве пројекте.

Предсједник Српске је истакао да је поносан што види резултате и ефекте гасификације, указујући да и стручњаци наглашавају да је гас еколошки исплатив и једини енерегент који не загађује околину.

Предсједник Републике је истакао да су резерве гаса из Русије у овом тренутку и на овом нивоу потрошње могуће за експлоатацију дуже од 600 година.

Предсједник Додик је рекао да Република Српска не може никако да утиче на глобалне токове, али да власти могу да утичу да се јефтинији енергент обезбиједни за становништво и индустрију.

„Овдје долазим с поносом јер нико није рачунао да ћемо ми ово урадити“, напоменуо је предсједник Републике.

Cвечаности су, такође, присуствовали министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић, те директори „Сарајево-гаса“ Недељко Елек и Топлане у Источном Новом Сарајеву Дејан Берјан.