​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас да традиција узајамних посјета ученика Републике Српске и Косова и Метохије треба да траје све док постоји српски народ на овим просторима.

Обраћајући се на пријему у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци за 260 ученика са Косова и Метохије и 40 ученика из Глине са Баније, премијер Вишковић је изразио захвалност свим локалним заједницама у Републици Српској које су отвориле своје куће ученицима.

Предсједник Владе Републике Српске је навео да је велики број суграђана из Републике Српске јуче био на Газиместану на Косову и Метохији гдје је обиљежен Видовдан.

„Будимо поносни на наше претке, Видовдан, Косово и Метохију, Републику Српску, Србију, Банију и Кордун“, истакао је предсједник Владе Радован Вишковић

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да овом посјетом ученици са Косова и Метохије и Баније успостављају трајне и нераскидиве везе са вршњацима у Српској и Србији.

Тривићева је пожељела да ученици боравећи у Српској стекну међусобна пријатељства и нераскидиве везе између Републике Српске, Косова и Метохије и Баније.

Она је подсјетила да су ученици и школе из Републике Српске учествовали у изградњи Центра за дјецу са потешкоћама у развоју у Косовској Митровици.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је да су дјецу Републике Српске и Косова и Метохије повезали мука и Видовдан.

Он је рекао да ове године у Републици Српској борави укупно 461 ученик са Косова и Метохије узраста од 10 до 15 година, у пратњи 45 просвјетних радника.

Пријему су присуствовали министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић, министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, представници Градске управе Бањалука.

Хор од 46 ученика из три основне школе – Основне школе „Вук Караџић“ Сочаница, Основне школе „Стана Бачанин“ Лешак и Основне школе „Лепосавић“, на пријему у Административном центру Владе Републике Српске извео је химну „Моја Република“ као поклон у знак захвалности Републици Српској за гостопримство.

Седамнаест ученика Техничке школе Бањалука из Удружења младих „Бели анђео“ као поклон дјеци са Косова и Метохије извели су три пјесме – „Лазарица“, „Јунаци са Кошара“ и „Црвен цвете“.

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске раније је саопштено да је до сада кроз овај пројекат у Републици Српској боравило више од 5.000 српских ученика у пратњи око 500 просвјетних радника са Косова и Метохије.