АНТАЛИЈА – Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик првог дана Дипломатског форума у Анталији састао се са Мирославом Лајчаком, изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине гдје су разговарали о ситуацији у БиХ, али и о стању у Украјини.

– Република Српска је неутрална по питању Украјине и остајемо при томе. Имамо апсолутно позитиван став према украјинском народу, жао нам је због страдања, али исто тако мислимо да је овај сукоб резултат глобалног превирања, које се додирује у Украјини између Запада, НАТО-а и једне одбрамбене позиције, коју сама Русија има, и то сви виде. Украјина је ту више колатерална штета – рекао је Додик, преноси РТРС.

Додик је истакао да је, осим о рефлексима кризе на економију са Лајчаком разговарао и о политичким темама у БиХ и на Балкану.

– Ово је била прилика да му објасним неке наше ставове. Један хистерични приступ који бриселска администрација има према БиХ у настојању да прикаже све црно бијелим. Они и наше настојање да се понашамо у складу са Уставом у суштини проглашавају антиуставним. Моја улога је била да објасним да то није тако. Оно што ми радимо је све поткријепљено  уставном позицијом. Ми ћемо наставити са том политиком и нећемо подлећи тој једној општој хистерији, која је и сад због сукоба у Украјини – поручио је Додик.

Милорад Додик првог дана Дипломатског форума у Анталији са састаће се и са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем, високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепом Борељом, те предсједником Словеније Борутом Пахором.

Протоколом је планиран радни доручак Додика са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

На форуму учествује и бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић , као и предсједник Србије Александар Вучић.

Додик и Џаферовић , према програму самита, обратиће се у суботу, 12. марта, у оквиру панела лидера „Будућност БиХ“, најављено је из Предсједништва БиХ.