Чланови Предсједништва Босне и Херцеговине пожељели су добродошлицу министрима иностраних послова Републике Италије и Републике Аустрије те истакли да су билатерални односи са двије земље добри и пријатељски, без отворених питања.

Изразили су захвалност министрима иностраних послова Италије и Аустрије на континуираној подршци у процесу европских интеграција Босне и Херцеговине. Посебно су захвалили на снажној подршци ове двије земље приликом додјељивања кандидатског статуса Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ. Поздравили су ставове влада ове двије земље да европска перспектива Западног Балкана треба бити приоритет дјеловања ЕУ у будућем периоду.

У том контексту министри Тајани и Шаленберг су као један од главних циљева посјете Босни и Херцеговини истакли убрзање европског пута наше земље. Нагласили су снажну подршку реформама које Босна и Херцеговина предузима на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, те очувању безбједности и стабилности региона. Учествовање Аустрије и Италије у ЕУ мисији ЕУФОР Алтеа помаже у креирању унутрашње стабилности и очувању мира и стабилности, речено је на састанку.

Чланови Предсједништва Босне и Херцеговине истакли су да Босна и Херцеговина остаје привржена даљем јачању регионалне сарадње, те интензивирању активности на реализацији кључних приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ.

На економском плану Република Аустрија и Република Италија представљају једне од највећих и најзначајнијих трговинских и инвестиционих партнера у БиХ. Чланови Предсједништва Босне и Херцеговине изразили су увјерење да ће се економска сарадња и даље развијати и унапређивати на обострани интерес.