Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је данас, у Рачи, градилиште дионице ауто-пута Рача-Бијељина. 

Предсједник Републике Српске изразио је увјерење да ће до краја идуће године бити завршена дионица ауто-пута до Бијељине, те истакао да је намјера Српске да за четири до пет година буде завршен ауто-пут од Бањалуке до Београда.

Предсједник Додик је током обиласка градилишта, захвалио инвеститорима „Аутопутевима Републике Српске“, извођачима и надзору на праданом раду на овој дионици.

„Овдје можете да свједочите да је, како то грађевинци кажу, пробијено 18 километара дионице, а да су остала још два на којима сви динамично раде“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Републике је навео да Република Српска и Србија из властитих средстава финансирају ову диноницу која је на траси интегралног саобраћајног коридора од Бањалуке до Београда.

„Готово све трасе на тој дионици се разматрају, неке се договарају, а ова се већ изводи. Ми имамо намјеру да четири до пет година завршимо комплетну дионицу ауто-пута“, изјавио је предсједник Додик.

Предсједник Српске је истакао да му је драго да види да је компанија „Интеграл инжењеринг“ као извођач веома активна и да се у том погледу ствари одвијају најбоље могуће.

„Наравно, Србија је у значајном дијелу помогла изградњу ове дионице, као и изградњу моста на ријеци Сави који је у цијелости финансирала Влада Србије“, поручио је предсједник Републике.

Предсједник Додик је нагласио да ова дионица остаје у власништву Републике Српске на управљање и кориштење и да мијења карактер овог региона.

„Ово је значајно за Републику Српску и највећа је инвестиција коју је Бијељина икада имала. То кошта 288 милиона КМ, а Српска је из властитих извора за ову дионицу већ уплатила близу 100 милиона КМ“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Републике је истакао да овај захтјевни мегапројекат могу да раде само предани и стручни људи.

„У планским смо активностима у вези са изградњом брзе цесте према Зворнику, даље према Сокоцу, а ових дана сам обавијештен од кинеског партнера да је обезбијеђено финансирање трасе од Бијељине до Брчког и да ће ти радови вјероватно почети ове године“, изјавио је предсједник Додик.

Предсједник Српске је навео да када се узме у обзир да се гради дионица од Вукосавља према Брчком, то указује да је „нападнута“ готово читава дионица ауто-пута.

„Ово је капиталан и највећи инвестициони пројекат Републике Српске“, констатовао је предсједник Републике.

Предсједник Додик је захвалио Србији и предсједнику Александру Вучићу, који је имао разумијевања и који са занимањем прати завршетак радова.

„Они ће нешто раније завршити радове, јер су раније почели, али у сваком случају вјерујем да ћемо до краја идуће године имати изграђену дионицу ауто-пута до Бијељине која завршава на петљи под називом `Бијељина Сјевер`“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Републике је истакао да ће одатле бити настављена изградња пута према Брчком и да ће то бити повезано у наредне четири, до пет година.

„Није лако, али Република Српска и овдје показује способност“, поручио је предсједник Додик.

Фотографија: РТРС