Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас на Мраковици обиљежавању Битке на Козари 1942. године и страдања српског народа.

Предсједник Републике Српске поручио је да се Козара са правом може сматрати једним од мјеста страшног страдања српског народа.

„Козара је велика бол српског народа и мора да остане у колективном српском памћењу“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је подсјетио да је простор Козаре испражњен и да су усташе у чијим редовима је било локално становништво и хрватско и муслиманско, побиле Србе.

„Овдје је у току година рата по селима убијено више од 30.000 људи, а више од 70.000 из једног збјега је 1942. године заробљено, одведено у Јасеновац и тамо побијено“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је навео да нема података о томе колико је још људи 1943, 1944. и 1945. године похапшено и одведено.

„Сама чињеница да су овдје спаљена 142 села говори о томе да је ово мјесто страдања Срба. Овдје нису страдали локални муслимани и Хрвати. Они су били на другој страни те приче и ријетки су они који су припадали партизанском покрету“, рекао је предсједник Републике Српске.

Предсједник Српске је указао да комунистичке власти нису водиле рачуна о страдању на Козари, осим што су понудиле обиљежја на којима се не може видјети да је ту страдао српски народ.

„Они су стално говорили да су то жртве фашизма, што наравно у неком далеком смислу јесте, али примарно то су Срби, побијени зато што су Срби, шпто су православци. И зато на овој генерацији обавеза да обновимо памћење на чињеницу да су овдје масовно побијени Срби“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је истакао да у ширем подручју Козаре нема села гдје није убијено 120, 130, 150, 250 људи у нападима усташа.

„Заблудне су приче о комуниста о братству и једниствну или приче о жртвама фашизма“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је подсјетио да Српске заједно са Србијам обиљежава овај дан.

„То је нешто што нас посебно повезује. Године, дани страдања, али и године и деценије незаборава на огромна страдања која се овдје десила“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је истакао да је исказивање заједништва на овај начин добра повезница за све што се ради данас и што ће бити рађено у будућности.