Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас у Сомбору обиљежавању Дана сјећања на страдале у НАТО агресији 1999. године.

Предсједник Републике Српске изјавио је да они који су починили овај злочин морају да схвате да српски народ чине и живи и мртви, али и они који ће се родити, и да је зато одговорност према онима који ће доћи да се ова агресија никада не заборави.

Предсједник Додик је рекао да је циљ вечерашњег окупљања сјећање, као и то да се никада не заборави оно што су учинили злотвори који су наредили бомбардовање и убијање недужних људи.

„Окупљамо се овдје захваљујући предсједнику Србије Александру Вучићу који је одлучио да се агресија назове правим именом, а не `Милосрдни анђео`. Ми смо народ чији су страдалници називани колатералном штетом. Ми нисмо колатерална штета. Никад им, што се мене тиче, нећемо ни опростити, ни заборавити. Не можемо да опростимо зато што су били бездушни, зато што су до краја ишли да нас понизе“, поручио је предсједник Републике.

Предсједник Републике Српске је рекао да је СР Југославија изабрана за вјежбалиште због само једне организације, а то је НАТО, те истакао да одговорни за овај злочин никада нису одговарали.

Предсједник Српске је нагласио да су након НАТО агресије нудили кредите за обнову свега што је порушено, али да српски народ није могао да обнови дјецу и невино страдале људе.

„Ја им никада нећу вјеровати. Никада им се нећу клањати, нити мислити да су добри, они нам доносе само зло и ничега нема што је добро“, поручио је предсједник Додик на обиљежавању под мотом „Опростићемо ако будемо могли, заборавити само ако нас не буде било“.  

Предсједник Републике Српске је рекао да је када је пала прва бомба у Србији, у Сомбору, она експлодирала у срцима свих Срба гдје год били и да не може да буде заборављена, а појединим западним амбасадорима који изјављују да Срби то треба да превазиђу, поручио је да се то неће десити.

„Знамо да немате савјести, али сам увјерен да ће вас у неком тренутку вашег живота прогонити то што сте убили Милицу Ракић и недужну дјецу, да ће доћи да вам се укажу управо они којима сте одузели животе, а требало је да живе“, поручио је предсједник Додик.