Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, данас је, заједно са високим званичницима Републике Српске и Србије, положио вијенце на гробном пољу Тополе у Спомен подручју Доња Градина.


Поводом Дана сјећања на жртве концетрансционог логора Јасеновац, вијенце су положили и предсједник Србије Александар Вучић, предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, српски члан и предсједавајући Предсјсдеништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија.


У обраћању присутним, предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија поручује да се нови Јасеновац и „Олује“ неће поновити, те да су Срби као народ преживјели упркос страдањима.
„Не смијемо заборавити наше жртве, а тешко је не осјетити немоћ пред злочинима и истребљењем који су почињени на овим просторима“, рекао је Вучић.


Он је истакао да је мир најважнији за српски народ, као и да Србија и Република Српска буду дио међународне заједнице.
„То је залог за будућност наше дјеце како се Јасеновац више не би поновио“, поручио је Вучић.
Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је годишњица сјећања на жртве јасеновачког геноцида несумњиво једна од најзначајнијих у нашој тешкој, сувише страдалничкој, али и херојској историји.
„И ове године Дан сјећања на жртве јасеновачког геноцида обиљежавамо заједно са руководством Србије, уједињени болом, али и трајном обавезом да од заборава сачувамо и ово страшно мјесто и недужне жртве које су овдје убијане на најбруталнији и најсвирепији начин“, истакла је Цвијановићева.


Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је данас да је у Независној Држави Хрватској /НДХ/ у Другом свјетском рату почињен геноцид који, нажалост, никада није верификован.
„Зато наше жртве не смију бити заборављене. Јасеновац је страшно мјесто злочина које је починила НДХ“, рекао је Додик у обраћању у Спомен-подручју.
Он је истакао да је држава синоним за слободу српског народа.
Он је напоменуо да ће у Доњој Градини бити изграђено велелепно спомен-подручје у којем ће бити истакнута мапа српских страдања.