​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, заједно са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић, српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и предсједником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем, одржао је јуче, у Бањалуци, састанак са градоначелницима и начелницима општина из Републике Српске, на којем је разматрана погоршана епидемиолошка ситуација у Републици Српској.


Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је, након састанка, да је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације у Републици Српској, те да је закључено да у наредним данима треба појачати контроле провођења епидемиолошких мјера, али да је јединствен став да не треба затварати угоститељске објекте.


„Ситуација није добра, дошло је до погоршања посљедњих дана због чега треба предузети мјере да се заустави раст броја обољелих“, рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.


Предсједник Владе Републике Српске је нагласио да је на састанку договорено да локални и Републички штаб свакодневно засједају због погоршане ситуације.


„Договорено је да у свим локалним заједницама путем локалних штабова буду формирана заједничка контролна тијела од припадника полиције, комуналних инспектора и Инспектората Српске“, навео је предсједник Владе Радован Вишковић.


Предсједник Владе Републике Српске је још једном апеловао на грађане да поштују све мјере да би се избјегла ескалација и ситуација да поједине локалне заједнице буду „закључаване“, као и одређене дјелатности.


Предсједник Владе Радован Вишковић, који је командант Републичког штаба за ванредне ситуације, рекао је да је његов став да они који не поштују мјере буду новчано кажњени, те да објекти у случају непоштовања мјера буду затворени.


Напоменуо је и да је примјетно да се након одржаних локалних избора изгубила веза између Републичког штаба и локалних штабова за ванредне ситуације.


„Градски и општински штабови су, на неки начин, заборавили да је вирус корона још увијек са нама, те да треба на озбиљнији начин да се боре против њега и да носе одговорност за здравље људи и опстанак привреде на њиховој територији, исто колико и Република и Републички штаб“, напоменуо је предсједник Владе Радован Вишковић.


Нагласио је да свако треба да ради свој посао, те да свима коме треба стоји на располагању за било какве консултације.


„Локални штабови имају право да доносе ригорозније мјере у односу на оне које је донио Републички штаб, те уколико буду учествовали у контроли постојећих мјера, можемо да ријешимо 50 одсто проблема“, рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.

Када је ријеч о смјештају пацијената позитивних на вирус корона, предсједник Владе Радован Вишковић је рекао да и даље има значајан простор за смјештај тих лица, те да Влада и ресорно министарство стално доносе мјере ради проширења капацитета.


Навео је да је Болници у Фочи на данашњој сједници Владе одобрено око 500.000 КМ за завршетак унутрашњих грађевинских радова на спрату Медицинског факултета.


„Никада нећемо дозволити да фали кревет. Користићемо све расположиве установе, које су из области здравства, како бисмо обезбиједили потребне смјештајне капацитете“, рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.


Подсјетио је да су већ уложена значајна средства у проширење капацитета Завода „Др Мирослав Зотовић“ у Слатини код Бањалуке, гдје је омогућена и кисеоничка подршка уколико дође до повећаног броја пацијената, те да су сличне активности урађене и у другим локалним заједницама.


Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је упозорио и да је у посљедње вријеме повећан број обољелих међу млађим категоријама становништва, те да је највећи проценат обољелих у узрасном добу од 30 до 49 година, али да проценти расту и међу дјецом.


„Пратимо ситуацију у области образовања, те нам је став да не идемо са затварањем школа у цијелој Републици Српској јер није епидемиолошка ситуација иста у свим локалним заједницама“, рекао је предсједник Владе Републике Српске.


Предсједник Владе Радован Вишковић је појаснио да је то разлог зашто се потенцира да локални штабови, у складу са епидемиолошком ситуацијом на њиховом подручју, доносе адекватне мјере.


„Циљ нам је да радимо као тим и да скупа дијелимо одговорност и доносимо мјере, консултујући се и размјењујући искуства“, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.


Данашњем састанку присуствовали су и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.