Предсједник Републике Српске Милорад Додик одржао је данас састанак у Будимпешти са премијером Мађарске Виктором Орбаном.

Тим поводом, предсједник Републике Српске изјавио је да је Мађарска важан партнер Републике Српске који разумије њену позицију.

Предсједник Републике је истакао да је веома задовољан двоипочасовним разговором са премијером Орбаном и министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом.

„Обострано можемо рећи да се наша сарадња развија на најбољи могући начин. Покушавамо да препознамо и да већ реализујемо неке привредне пројекте које смо раније зацртали у области енергетике као што су вјетропаркови. Веома успјешно се одвија и пројекат подршке пољопривредним произвођачима“, нагласио је предсједник Српске.

Предсједник Додик је навео да је премијер Орбан изразио спремност да супституише пројекте које су Нијемци наводно отказали, а сада формално праве проблеме јер не желе да ријеше уговоре који регулишу ту сарадњу, тако да постоји политички став да они као нешто неће, а конкретни уговори су још активни што се тиче Нијемаца и сада се чека да они то заврше како би Српска са Мађарима на обострану корист реализовала те пројекте.

Предсједник Републике је истакао да је на састанку било ријечи о подршци мађарске Владе српској заједници у тој земљи и Српској православној цркви.

„Разговарали смо о томе да бисмо у будућности могли и требали да водимо политике како би што више интегрисали наше привреде, договарали смо о томе да се на експерименталном нивоу у десетак школа у сљедећој школској години и на факултетима укључе мађарски професори да видимо интерес дјеце за учење мађарског језика“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Додик је нагласио да желе да омогуће што је могуће већу сарадњу на плану културе.

Предсједник Републике Српске истакао је да је на састанку са премијером Орбаном било ријечи и о односима у свијету који су глобално веома сложени.

„Процјењивали смо однос ЕУ и могућност за већи степен интеграције, односно сарадњу са ЕУ. Већ је јавно премијер Орбан говорио да проблем постоји везано за Украјину – како може да буде примљена у процес придруживања, а да јој се не знају ни територија нити број становника, што би био преседан у европској пракси“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Српске је истакао да је очигледно да је свијет у једном виду нестабилности коју треба разумјети на прави начин и покушати политике Српске одредити да буду у складу са њеним потребама за миром и стабилношћу, што је кључно питање.

„Ми ћемо наставити нашу сарадњу. Ми имамо заједничку формирану комисију коју предводимо премијер Орбан и ја, периодично се састајемо и анализирамо све оно што смо рекли да ћемо урадити, да бисмо могли откочити све неке застоје. Ако процијенимо да смо ствари амбициозно зацртали, а нисмо у могућности да их реализујемо – одустаћемо, ићи ћемо даље“, изјавио је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је изразио задовољство због разговора у релаксирајућој атмосфери са пријатељом који разумије позицију Српске и цијелу ситуацију, јер премијер Орбан говори да Запад треба да разговара са локалним званичницима о питањима везаним за Балкан, а не о њима у неким далеким канцеларијама.

„Слажем се с тим. Немам проблем да разговарам с било ким, али сви морају да рачунају и да су спремни да, када они разговарају о нама мимо нас, да смо спремни да то априори одбацимо јер је то увијек на нашу штету и није прилагођено нама. Велики су арогантни“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је истакао да је Мађарска важна земља ЕУ и региона и да је битно да њена политика сарадње са Балканом издоминира у тим односима, да као чланица ЕУ која је у додиру са Балканом буде инволвирана у све процесе, попут Берлинског, а не да се игнорише Мађарска као партнер која веома добро шири своју сарадњу са Србијом, Републиком Српском, Хрватском и неким другим земљама Балкана.

„Мађарска то веома добро разумије у смислу потребе стабилизације Балкана. Никога не можете априори осудити, а поготово Србе на Балкану, а и онда правити балканска рјешења. То није реална опција која има дугорочно могућност да успије“, нагласио је предсједник Српске.

Предсједник Републике Српске је указао на одличан приступ данашњим разговорима и да је то подстрек да буде настављен дијалог у којем се стране све више разумију.

„Разумијемо потребу да мађарска Влада води рачуна о својој заједници изван Мађарске. Она то показује и према српској заједници овдје. Ми видимо да у Украјини постоји потпуно игнорисање мађарске националне заједнице и њеног идентитета, да постоји урушавање свих раније стечених права мађарског становништва у Украјини, укидање школа. Чули смо да је у једној школи гдје су сва дјеца мађарска, украјинска Влада забранила да пјевају мађарске пјесме, а то није пут ка Европи“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Додик је нагласио да као што је Мађарска нашла модус да ријеши проблеме и подигне на виши ниво сарадњу са Србијом, а тиме се и релаксира положај Мађара, то је потребно учинити и у Румунији гдје постоји значајна мађарска заједница која треба да има највиши ниво права, што Република Српска подржава.