Сједница Савјета за сарадњу Републике Српске и Србије одржана је данас у Бањалуци.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Република Српска и Србија имају најбољу могућу сарадњу која није уперена против некога трећег у БиХ и поручио да је циљ више пројеката у оквиру специјалних паралелних веза.

Предсједник Додик је рекао да након два дана интензивног рада може констатовати да су радили напорно и успјешно у оквиру специјалних паралелних веза предвиђених Дејтоном.

Предсједник Републике Српске је истакао да је циљ да те специјалне паралелне везе буду садржајније, са више пројеката и обострани интерес представника власти и Србије и Српске је био усмјерен управо ка томе.

Предсједник Републике Српске је рекао да владе Србије и Српске настављају да раде на заједничким и важним пројектима, од којих су бројни реализовани по општинама и градовима Републике уз финансијску подршку Србије.

„Поред оних у локалним заједницама ту су и пројекти Бук Бијела, Аеродром Требиње, те ауто-пут који радимо заједно од Раче до Бијељине. Све то добија нову потврду и замах“, рекао је предсједник Републике Српске.

Предсједник Српске је рекао да је врло важан потписани меморандум који ће обезбиједити изградњу одговарајућег спомен-обиљежја које се односи на масовно страдање Срба у Јасеновцу.

„Циљ је да се на том мјесту представи обим страдања Срба на овим просторима“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је рекао да Српска подржава позитивну и капиталну иницијативу уласка БиХ у „Отворени Балкан“, упркос штетним опструкцијама политичког Сарајева.

„Губимо већ знатан дио потенцијала због неуласка у све то. Али желимо да то подстакнемо на нивоу БиХ“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Републике је рекао да ће Српска наставити да стратешки, институционално и на највишем нивоу сарађује са Србијом.

Предсједник Републике Српске је захвалио предсједнику Србије што је мобилисао пажњу према Српској, којој је то било потребно.

„Наравно да је новац битан у животу, али нама овдје понекад далеко већи значај има и однос који показује Србија у психолошко моралном смислу, да нисмо сами и напуштени“, рекао је предсједник Додик и додао да је веома битно што Српска и Србија заједнички обиљежавају разне догађаје, па и страдања.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио да је на састанку са руководством Србије разговарао о најновијим америчким санкцијама званичницима Српске које нису једноставне.

Предсједник Додик је рекао да се Сједињене Државе у континуитету негативно односе према српском фактору, што је почело још од распада бивше Југославије, а САД су учествовале и у бомбардовању Српске и Србије.

Предсједник Републике Српске је рекао да САД сада и по налозима из Сарајева покушава да извргне Дејтонски споразум, иако нису једини његов гарант и тумач.

„Они покушавају да дјелују на начин да Српску, па и Србију доводе стално у неки негативан контекст“, рекао је предсједник  Додик.

Предсједник Републике је рекао да неће проћи оспоравања Србима у Српској и Србији да обиљежавају своја страдања, па и она у „Олуји“, те да се тога сјећају.

Предсједник Српске је рекао да они који су починили злочине на том плану морају да одговарају, подсјећајући да је Србија на том плану покренула одређене правне процесе да тај несумњиви ратни злочин не остане заборављен.

„Накарадно је да нама оспоравају обиљежавања догађаја у којима ћемо се сјећати својих жртава. Са српске стране нема нигдје и ни на једном мјесту да неко онемогућава било какво такво обиљежавање“, рекао је предсједник Републике Српске.

Предсједник Српске је рекао да је погрешан став неких у Сарајеву који мисле да су задужени за читаву БиХ, јер то није тако.

„БиХ је састављена од два ентитета и несумњива је сувереност Српске на њеном простору од 49 одсто БиХ, гдје Република има своју извршну, законодавну и судску власт, и одговорна је за тај простор. А БиХ се појављује као држава у међународном смислу, и зато су за њу била првобитно предвиђена само два министарства – спољних послова и за економске односе и иностранство. Ниједно министарство које би третирало унутрашња питања није било предвиђено Дејтоном и да буде на нивоу БиХ“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је рекао да су све то наметнули високи представници који су масовно кршили Устав и Дејтон на штету Српске.

Предсједник Републике је рекао да се бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић, нажалост, забавио самим собом, те да он у том смислу тражи себи непријатеље умјесто сараднике.

„А Србија је, сигуран сам, пријатељ свима у БиХ. Она поштује територијални интегритет и суверенитет БиХ, предвиђен Дејтоном и Уставом БиХ, као наш оквир у коме дјелујемо. БиХ не може остати изван дејтонског оквира и не може се десити то да Српска изгуби свој дејтонски значај без обзира на напоре оних са стране који су нервозни. Они желе да нам због глобалних кретања наметну одређене наративе, у чему неће успјети“, рекао је предсједник Додик.