Владе Републике Српске и Србије, са предсједницима влада Радованом Вишковићем и Аном Брнабић на челу, одржали су данас у Источном Сарајеву 11. заједничку сједницу.
Kако је најављено након сједнице, владе Републике Српске и Србије у наредном периоду реализоваће пројекте вриједне више од 1,6 милијарди KМ. 

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, нагласио је да тај план подразумијева градњу хидролектрана из система “Горња Дрина”, ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине, што ће Србија помоћи са 100 милиона евра, као и изградња аеродрома у Требињу.
– То су значајни инфраструктурни пројекти између Владе Републике Српске и Владе Србије – рекао је предсједник Владе, истичући да ће ће изградња аеродрома у Требињу, за шта ће Србија издвојити око 100 милиона евра, омогућити да Херцеговина у наредним годинама има пуно бржи развој.
Предсједник Владе је истакао да је договорена и заједничка градња спомен-комплекса страдања српског народа Градина – Јасеновац, те пренио и да је на данашњој сједници поновљено опредјељење за реализацију пројеката из области образовања.
– Очекујемо и да мост „Братољуб“ у Братунцу, који је Србија изградила из властитих средстава, буде ускоро стављен у функцију. Нажалост, институцијама БиХ требало је двије године да дођу у позицију да се сагради гранични прелаз. Према информацијама које имамо, то би требало да буде до јуна, па да у јулу и августу и мост и гранични прелаз ставимо у употребу грађанима који беспотребно двије године чекају да могу прелазити мост – нагласио је предсједник Владе. 
Предсједник Владе се захвалио Влади, али и грађанима Србије, за помоћ коју су дали БиХ, а посебно Републици Српској у борби против вируса корона.
– Јака Србија и у економском и у политичком и у сваком другом смислу гарант је да и Република Српска може да се брже и боље креће и развија , истакао је предсједник Владе и додао да Република Српска биљежи позитивне економске трендове, укључујући И раст бруто друштвеног производа од два одсто у првом кварталу ове године.

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић у свом је обраћању рекла да Србија континуирано учествује у финансијској помоћи Републици Српској , нешто кроз донације, а већи дио кроз инвестиције.
– Заједно с осталим пројектима и заједно с донацијама које дајемо за мање пројекте локалне инфраструктуре од 2014. године до сада смо донирали 84 милиона еура. Заједно с инвестицијама то је више од једне милијарде еура уложено у Републици Српској. Донације су ту у мањој мјери, а инвестиције у већој мјери – казала је предсједница Владе.