Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је данас у Бањалуци потписан меморандум за пројекат изградње пречистача отпадних вода у 10 градова у Републици Српској са генералним директором кинеске компаније „Чајна енерџи интернешнел груп“ Ћао Субином.

Предсједник Додик истакао је да ова компанија има велико искуство са изградњом пречистача отпадних вода.

„Ријеч је о 10 градова у Републици Српској и тај пројекат обухвата све градове у првој фази, а касније ћемо ићи на друга насеља. Потписали смо меморандум да се тај пројект даље развија“, рекао је педсједник Милорад Додик.

Предсједник Републике Српске навео је да је на састанку разговарано о пројектима од обостраног интереса као што је пројекат изградње Хидроелектране „Дабар“ који се реализује са том компанијом.

„Тај пројекат нема застоја ни са једне ни са друге стране и он ће бити реализован у предвиђеним процедурама“, рекао је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Републике Српске навео је да Република Српска жели да изгради стратешку сарадњу са компанијом „Чајна енерџи интернешнел груп“.

„Разговарали смо и о изградњи једне дионице ауто-пута који би требао да иде од Бијељине, преко Зворника, преко истока Републике Српске, Вишеграда према Фочи и даље до Требиња, што је сљедећи пројекат наше инфраструктурне мреже ауто-путева“, рекао је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Републике истакао је да је то веома захтјеван пројекат у грађевинском и финансијском смислу, те да ће се тражити рјешења у том погледу.

„Желим да захвалим господину Ћао Субину и његовим сарадницима што показују интерес за Републику Српску. Мислим да имамо праве партнере који нас могу пратити и нашу позицију кроз заједничке аранжмане и заједничке пројекте“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске нагласио је да је у оквиру иницијативе „Појас и пут“ Република Српска већ реализовала више важних пројеката од којих је први изградња Термоелектране у Станарима.

„Био сам у прилици да слушам предсједника /Kине/ Си Ђинпинга у неколико наврата да то истиче као један од врхунских доказа могућег развоја тог пројекта“, рекао је предсједник Републике Српске.

Предсједник Реублике истакао је да су данас кинески пројекти у региону веома значајни, те да Kина показује снагу и способност да буде главни економски субјект свијета и детерминише укупан глобални раст и развој.

„Kомпанија Енерџи Kина је једна од најмоћнијих државних компанија Kине и ми ћемо са њима трагати за новим рјешењима“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је гостима из Kине пожелио угодан боравак у Републици Српској, за коју је истакао да је стекла још једног пријатеља који ће о њој причати онако како јесте, а не како то падне на памет „разним злотворима са Запада, да Републику Српску клевећу гдје год могу“.