У присуству предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића, представници предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ и „Интеграл инжењеринг“ потписали су данас у Бањалуци уговор о пројектовању и изградњи ауто-пута на Коридору 5Ц кроз Републику Српску, на правцу од Руданке до Путниковог брда.


Уговор су потписали директор „Аутопутева Републике Српске“ Душан Топић, вршилац дужности извршног директора за техничке послове овог предузећа Миленко Дакић и директор „Интеграл инжењеринга“ Слободан Станковић.


Ријеч је о дионици дугој око шест километара, коју карактерише неколико захтјевних објеката, као што је мост преко ријеке Босне, вијадукт, надвожњак, усјек и два тунела.


Уговорена вриједност радова је 93.719.409 евра, рок за завршетак је три године, а пројекат ће бити финансиран кредитом Европске банке за обнову и развој, као и бесповратним средствима Инвестиционог оквира за западни Балкан.


Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је значај изградње ауто-пута на Коридору „Пет це“ кроз Републику Српску, на правцу од Руданке до Путниковог брда, да би се наставио инвестициони циклус, раст БДП-а и развој економије у Српској, те изразио задовољство што ће извођач радова бити домаћа фирма.


Предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да ће то омогућити и раст јавне потрошње и квалитетнији живот грађана у Српској.


Честитао је потписницима уговора, те навео да је тендер за извођача радова рађен према процедурама ЕБРД-а, као и да је избор извођача био у њиховој надлежности.


Предсједник Владе Радован Вишковић је изразио задовољство што је посао извођача радова добила домаћа фирма, иако су на тендеру учествовале и свјетске компаније из Турске, Кине и других земаља.


„Компанија `Интеграл инжењеринг` се већ реферисала да ради мостове и путеве и у земљама у окружењу. За Српску је веома битно да има компанију која може да се раме уз раме носи са осталим свјетским и европским компанијама“, рекао је предсједник Владе Републике Српске.


Навео је да је дионица од шест километара, иако је ријеч релативно кратка, грађевински веома захтјевна, са комплексним инфраструктурним објектима, који се налазе на њој.


„Компанија преговара и са предузећем `Ауто-цесте Федерације БиХ` за дио посла који ће се преклопити иза Путниковог брда и који прелази на територију овог кантона, те се надам да ће `Интеграл` добити и тај дио посла“, рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.


Према његовим ријечима, након првомајских и васкршњих празника, биће убрзане процедуре и на потписивању уговора за извођење радова на ауто-путу од Раче према Бијељини да би и та инвестиција могла да почне.


„Већ половином маја имаћемо и камен темељац на изградњи Хидроенергетског система Горња Дрина, а у току године треба да крене и изградња аеродрома `Требиње`. То значи да ћемо у току године доћи у позицију да имамо значајне инвестиције на подручју Српске, које ће прећи износ од 1,5 милијарду КМ“, нагласио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.


Директор предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Душан Топић изјавио је да уговор о пројектовању и изградњи ауто-пута на Коридору „Пет це“ кроз Републику Српску, на правцу од Руданке до Путниковог брда, представља посебан изазов, јер подразумијева изградњу два тунела.


„Иза нас је 105 километара изграђених ауто-путева који су у функцији. Можемо са задовољством и поносом рећи да је иза нас добар посао, да смо постигли добре цијене, обезбиједили одличан квалитет и испоштовали све рокове“, рекао је Топић.


Он је нагласио да ће изградња дионице коридора од Руданке до Путниковог брда бити ново искуство и у професионалном и у стручном смислу.


„Имамо неке објекте са којима се до сада нисмо сусретали, прије свега мислим на два тунела, од којих је један специфичан по дужини 1.600 метара, док је други специфичан по томе што ентитетска граница пролази кроз тунел, па ће то бити и административни изазов у сарадњи са колегама из `Аутоцеста` Федерације БиХ“, нагласио је Топић.


Он је напоменуо да поред тунела изазов представља и велики засјек са потпорном конструкцијом.


„Све то значи да ћемо имати шта и да учимо и да се доказујемо у овом пројекту. С овим уговором завршавамо причу са јужним краком Коридора `Пет це` и сада се у пуном капацитету окрећемо према Србији у припреми пројеката“, рекао је Топић.


Он је додао да се то прије свега односи на наставак већ изграђеног ауто-пута, дионицу од Товире до Вукосавља, 35 километара Коридора „Пет це“, а пројекат се припрема са Европском инвестиционом банком.


„Након тога имамо три лота до Раче, гдје нам је за ову годину приоритет да уговоримо и почнемо са радовима на првој дионици од Раче до Бијељине. То је приоритет из простог разлога што се радови на мосту Рача већ изводе и не желимо да дозволимо да мост буде завршен, а да ми нисмо ни почели“, нагласио је Топић.


Директор „Интеграл инжењеринга“ Слободан Станковић истакао је да је данас потписан врло значајан уговор, чијом реализацијом ова компанија може подигнути свој технолошки ниво.


Он је навео да ова компанија запошљава око 2.000 радника, да раде на пословима у Сјеверној Македонији, Србији, Словенији, Хрватској и БиХ, те да имају уговорених послова вриједних 300 милиона евра.


Потписивању уговора о пројектовању и изградњи ауто-пута на Коридору 5Ц кроз Републику Српску, на правцу од Руданке до Путниковог брда, присуствовао је и министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић.