Чланови Предсједништва БиХ су разговарали са регионалним директором Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу др Клугеом о приоритетима будуће сарадње између БиХ и СЗО на регионалном нивоу, укључујући и Западни Балкан, епидемиолошкој ситуацији услијед коронавируса и процесу вакцинације бх. становништва.

Састанку су присуствовали и резидентна координаторка УН-а у Босни и Херцеговини амбасадорка Ингрид Мекдоналд и в.д. шефа Канцеларије Свјетске здравствене организације за Босну и Херцеговину др Фабио Скано.

Чланови Предсједништва БиХ су упознали дирекора Регионалне канцеларије СЗО за Европу о тренутној ситуацији у Босни и Херцеговини изазваној КОВИД-ом 19, те активностима које се спроводе како би се ублажиле посљедице пандемије. Констатовано је да су уложени максимални напори како би се одржао здравствени систем и да је БиХ у томе успјела. Истакнута је потреба да се настави са модернизацијом здравственог сектора путем дигитализације и увођења технологија које ће довести до јачања капацитета за борбу против болести.

Директор Регионалне канцеларије СЗО за Европу је упознао чланове Предсједништва БиХ са приоритетима у раду који се односе на иновације у здравственом систему, финансирање у здравству, те предвиђања будућих пријетњи по здравље.

Говорећи о регионалној сарадњи, изражено је очекивање да се усвоји Мапа пута за Западни Балкан на самиту у октобру, која ће довести до синергијске иницијативе на Балкану и побољшати сарадњу са Европском унијом у приоритетним областима.

Поздрављена је иницијатива и посвећеност свих нивоа власти у Босни и Херцеговини у процесу борбе против пандемије и имунизацији становништва. Процес имунизације касни због проблема у испоруци вакцина у оквиру КОВАКС програма, због чега постоји оправдано незадовољство.

Директор Регионалне канцеларије СЗО др Клуге је изразио очекивање да ће у скором временском року доћи до испоруке 100.000 вакцина путем КОВАКС механизма.

Приликом сусрета је још једном исказана захвалност и пружена подршка свим здравственим радницима који су кључан фактор у борби против пандемије.