Чланови Предсједништва БиХ исказали су срдачну добродошлицу предсједнику Владе Шпаније који борави у БиХ у оквиру посјете земљама западног Балкана.

На састанку је констатовано да су односи БиХ и Шпаније пријатељски и без отворених питања, што представља основу за даљње јачање сарадње и унапређење односа двије земље у свим областима, у складу са обострано израженим интересима.

Посебно је наглашено да у БиХ Шпанију сви доживљавају као пријатељску земљу.  

Чланови Предсједништва БиХ изразили су захвалност Шпанији што подржава БиХ у процесу европских интеграција, нарочито у добијању кандидатског статуса у ЕУ. 

Саговорници су се сагласили да треба убрзати активности на реализацији кључних приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Изражено је мишљење да наредних годину дана, до половине 2023. године, када Шпанија преузима предсједавање ЕУ, треба искористити да БиХ направи суштински корак напријед према ЕУ.

Премијер Шпаније Санчез рекао је да шпанска влада даје посебну пажњу Западном Балкану и БиХ и да ће увијек пружити подршку кандидатури БиХ за чланство у ЕУ, за шта се и лично залаже.

Истакао је да БиХ заслужује  да и са моралног, али и становишта безбједности Западног Балкана добије кандидатски статус и буде дио ЕУ.  

Разговарано је и о јачању економске сарадње БиХ и Шпаније, уз констатацију да за то постоје значајан простор и потенцијал. Саговорници су сагласни да је потребно радити на побољшању економске сарадње те и на тај начин учврстити добре односе двије пријатељске земље.

Чланови Предсједништва БиХ су још једном захвалили на подршци коју Шпанија пружа БиХ на путу ка ЕУ те предсједнику Владе Краљевине Шпаније зажељели успјешан боравак у нашој земљи.