Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић положила је данас у Бањалуци вијенац поводом обиљежавања 30 година од смрти 12 беба.

Обраћајући се код Спомен-обиљежја „Живот“, предсједница Цвијановић је рекла да је страдање 12 беба најтужнији догађај зато што је то било вријеме у којем су страдала недужна, тек рођена дјеца, која је данас требало да буду одрасли људи од 30 година, да граде своје породице.

Предсједница Републике је нагласила да су у Републици Српској сви тужни због овог догађаја, зато што се он везује за највећу бруталност, која потиче од Савјета безбједности Уједињених нација, који је требало да буде на услузи свима онима који су у рату и којима је помоћ потребна.

„И данас се воде тешке битке и Република Српска је под притиском, али нико више не може да нам одузме кисеоник за наше најмлађе. Те битке су свакодневне да се одрекнемо себе, свог идентитета, да умањимо шансе Републици Српској, онако како су они умањили шансу за ову страдалу дјецу“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске поручила је да институције и грађани треба да се обавежу на оно што се зове сигурна Република Српска у којој више нико никада неће одузети право дјеци да живе и имају лијечење, да иду у добре школе и граде сигурну будућност.