Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас у Градишци презентацији програма о подршци Владе Мађарске привреди Републике Српске.


Предсједница Републике рекла је да Мађарска програмом подршке привреди Српске показује свој однос према Српској који није однос условљавања или тражења политичких услуга за економску подршку него исказује солидарност, жељу за сарадњом и његовање партнерства из којег је проистекло истинско пријатељство.

Обраћајући се на свечаности предсједница Цвијановић је истакла да је однос који Мађарска показује према Српској потребан и Европи и цијелом свијету.

Предсједница Републике је истакла да је ово један од примјера конкретне сарадње и захвалила Влади Мађарске и предсједнику те земље.

„Захваљујуемо свим дивним људима који су у претходном периоду радили на унапређењу односа са Републиком Српском, коначно и са БиХ и показали у цијелој овој регији један избалансиран однос. Захваљујемо за политичко разумијевање сложених прилика у оквиру БиХ, и у цијелој нашој регији“, рекла је предсједница Српске.

Предсједница Цвијановић је нагласила да је програм подршке Мађарске привреди Републике Српске специфичан јер обухвата Српску у којој не живе Мађари.

„Посебно захваљујемо управо што су нас препознали као мјесто гдје кроз конкретне радње треба помоћи нашу пољопривреду, наш укупни развој, јер наравно подршком пољопривредницима ми долазимо до тога да имамо укупан развој. Данас више него икада, можда, када желимо да се окренемо развоју својих потенцијала, капацитета, када је цијели свијет захваћен одређеним немиром, несигурношћу и нестабилношћу, мислим да је ово начин или један од механизама да обезбиједимо нашу стабилност“, рекла је предсједница Републике Српске.

Предсједница Цвијановић је подсјетила на одлучност Српске да се све више орјентише на домаћу производњу, што омогућава и наведени програм подршке.

Предсједница Републике је рекла да овај програм нуди савршене услове пољопривредницима да дођу до адекватне пољопривредне механизације уз минимално учешће.

„Поздрављам, такође, локалне заједнице које су најавиле да ће дио припадајући који иде према нашим пољопривредним произвођачима такође наћи начина да и то субвенционишу или олакшају“, додала је предсједница Републике.

Истичући да је мађарски народ пријатељски и да то показује на конкретним примјерима, као што је наведени програм подршке привреди, предсједница Цвијановић је изразила увјерење да ће партнерство и пријатељство Српске и Мађарске у будућности дати додатне резултате.

Предсједница Цвијановић је на свечаности у Градишци изразила задовољство почетком реализације програма подршке и подсјетила да су га прошле године најавили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и мађарски премијер Виктор Орбан.

Предсједница Српске је рекла да се, присуствујући промоцијама програма, увјерила у огромно интересовање пољопривредних произвођача Српске.

„Исто тако оно што подржавам, уз наравно рад и организације и фондације, јесте чињеница да су наше локалне структуре, локалне управе, одлучиле да се ставе на располагање потребама оних који су потенцијални корисници, да помогну приликом аплицирања и одраде логистички посао и заиста се захваљујем и нашим локалним институцијама“, рекла је предсједница Цвијановић.