Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас у Бијељини свечаној манифестацији посвећеној обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Предсједница Српске истакла је да Република Српска и Република Србија данас, по трећи пут, заједнички обиљежавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе, као дан почетка пробоја Солунског фронта, али и као симбол свега онога што српски народ, ма гдје он био, баштини дубоко у себи.

„Ово је дан кад славимо и наш идентитет у свим својим елементима, вриједности на којима почивамо који су чувани и одбрањени кроз историју и то чешће у тешким него у једноставним и лаким временима. Стога, ова три елемента, која су у фокусу данашњег празника – јединство, слобода и застава, имају посебну важност и тежину који увелико излазе из оквира симболике и суштински се везују за нашу способност да опстанемо и да трајемо“, нагласила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је изјавила да некад под утицајем спољашњих фактора, а некад и због властитих слабости и незрелости, српски народ је током историје често био разједињен и посвађан, и као такав представљао је плијен многима који му нису жељели добро.

„Данас живимо у временима у којима, чини се, не само да нам је потребно јединство, већ и крајња рационалност да бисмо се кретали напријед и да бисмо били способни да се адекватно суочимо са свим изазовима које сложене геополитичке и уопште, глобалне околности стављају пред нас. Зато је важно очувати вољу народа, али снагу институција и вјерујем да је и наше данашње окупљање показатељ наше опредијељености да, водећи рачуна о ономе што нас је прошлост научила, идемо крупним корацима у будућност“, рекла је предсједница Српске.

Предсједница Цвијановић је оцијенила да ће се у тој будућности Република Српска осјећати безбједније и заштићеније, јер зна да постоји Србија која је мотор развоја цијеле наше регије, али и најважнији фактор мира и стабилности.

Као неко ко је низ година непосредно укључен у различите процесе у вези са овим питањем, предсједница Републике је рекла да зна да институције и Републике Србије и Републике Српске предано раде на креирању свих неопходних услова у којима национално јединство и сарадња могу у потпуности доћи до изражаја, од заједничких инфраструктурних, привредних, туристичких, културних, образовних и свих других програма.

Предсједница Српске је додала да је и данашњи догађај у тој функцији, јер сваки нови километар ауто-пута према Србији значи и јачу везу између Српске и Србије, те да је важно очувати колективну свијест о значају такве сарадње, на чему институције посвећено раде.

„Наша историја на коју се често позивамо научила нас је да слободе нема без своје државе. Нама, као и свима другима у регионалним и глобалним оквирима, потребни су мир и стабилност, као предуслови укупног друштвеног, економског и сваког другог развоја. У комплексним и изазовним временима у којима живимо, од нас се захтијева да се опредијелимо за једну страну, али Република Српска, у капацитетима који јој то дозвољавају, настоји сачувати властиту аутономију одлучивања и дјеловања, развијајући пријатељске и партнерске односе са свима“, указала је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је навела да је најснажнији партнер Републике Српске на том путу била и биће Република Србија, која је више од пријатеља и партнера.

„Она је наш ослонац по свим питањима од кључне важности за опстанак и развој и желим овом приликом да изразим захвалност руководству Републике Србије, на челу са предсједником Александром Вучићем, за сву несебичну подршку и помоћ, али и разумијевање нашег положаја и изазова са којима се суочавамо. Будимо поносни на оно што су данас Србија и Српска. Славећи данашњи празник, подигнимо високо наше тробојке, јер оне су биле и увијек ће бити симбол наше слободе и националног јединства!“, поручила је предсједница Српске.