Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала  је у свом кабинету са државним секретаром у Министарству спољних послова Републике Пољске Шимоном Шинковским.

На састанку је разговарано о актуелној политичкој и економској ситуацији у Републици Српској и БиХ, процесу европских интеграција, јачању регионалне сарадње, као и о тренутној епидемиолошкој ситуацији.

Oцијењено је да су досадашњи односи Српске и Пољске веома добри, да постоје бројни примјери конкретне сарадње са неколико пољских војводстава у различитим областима, те да има још доста простора за њено проширење.

У том смислу,  предсједница Цвијановић је изразила увјерење да ће сарадња са Републиком  Пољском и њеним регијама у наредном периоду бити додатно оснажена, a као примјер добре праксе навела je партнерство између општине Прњавор и Болeславцa.

Предсједница Републикe је истакла да су европске интеграције и регионална сарадња стратешко опредјељење институција Српске, a да су искуства и подршка Републике Пољске и њених експерата на том путу, веома драгоцјена и корисна за Републику Српску.

Овом приликом, предсједница Цвијановић се захвалила за вриједну медицинску помоћ коју је Република Пољска пружила Републици Српској у борби са корона вирусом, те оцијенила да је тај чин солидарности још један доказ пријатељства.

Састанку су присуствовали амбасадор Пољске у БиХ  Јарослав Линденбер и амбасадорка БиХ у Пољској Ковиљка Шпирић.