Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је у Гацку са начелником општине Огњеном Милинковићем и руководством ове општине.

Предсједница Цвијановић најавила је да ће Кабинет предсједника Републике суфинансирати доградњу вртића у Гацку, као и да ће подржати изградњу игралишта са садржајима за дјецу.

Предсједница Цвијановић је након састанка рекла да ће подржати изградњу игралишта са садржајима за дјецу јер је незамисливо да у мјесту са таквим ресурсима не постоји такво игралиште.

„Желимо да још већи број малишана има могућност да буде смјештен у вртић, што ће бити олакшица за све родитеље који овдје живе“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је навела да је општина већ почела тај пројекат, који ће имати подршку предсједника Републике, али и других за које се процијени да су неопходни да се укључе у реализацију тог пројекта.

„Расположени смо за сарадњу. Важно је да постоји локални тим који жели чврсте везе са Владом Републике Српске и са републичким институцијама да би се могли реализовати пројекти за грађане. У претходном периоду нисмо имали посебан ниво сарадње са овом локалном заједницом“, напоменула је предсједница Цвијановић и изразила увјерење да долази неко боље вријеме за ову локалну заједницу и додала да подржава све планове начелника да Гацко постане лијеп град.

Предсједница Републике је поручила да има пуно посла који треба да се уради у Гацку и да је јако тужно што општина која има такве ресурсе, као што је Термоелектрана Гацко и остале, изгледа тако запуштено.

Истакавши да град мора љепше да изгледа, да се направе адекватни садржаји за дјецу, омладину, пензионере и да се „убризга живот“, предсједница Српске је најавила да ће се радити и на великим инфраструктурним пројектима у Гацку, као што су канализација и водоснабдијевање.

„Општина је ушла у реализацију великог пројекта водоснабдијевања, али је остало доста започетих, а незавршених послова“, истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је изразила задовољство што у Гацку постоји велики ресурс као што је Термоелектрана Гацко, која је значајна за запошљавање људи, као и за цјелокупан енергетски сектор и привреду Републике Српске.

Предсједница Цвијановић је указала да постоји много тога и мимо Термоелектране што треба да се оживи и да се реализује у Гацку.

„Предуслов су одређени инфраструктурни пројекти и срећна сам што сам имала прилику данас да видим да, када је у питању путна комуникација и саобраћајна инфраструктура, да постоје одређени планови и захтјеви који ће ићи према предузећу Путеви Републике Српске, али и према ресорном министарству и Влади“, рекла је предсједница Цвијановић.

Након састанка са начелником Милинковићем и руководством општине Гацко, предсједница Републике је положила вијенац на Споменик палим борцима Војске Републике Српске под називом „Kруна гатачким јунацима“ и Спомен-собу палим борцима отаџбинског рата у Гацку.