Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањалуци са Његовим преосвештенством епископом бањалучким Јефремом. 

Предсједник Додик поручио је да је изузетно важна подршка Српске православне цркве републичким институцијама, посебно друштву у изазовним временима.

Предсједник Републике је напоменуо да је мисија Српске православне цркве да води општу бригу о стању у друштву, тако да се дистанцира од управљања и мијешања у политику, за разлику од неких других заједница у БиХ.

„Ову годину ће обиљежити допринос власти да се заврши изградња капиталних вјерских објеката, као што је Руско-српски центар“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Додик је нагласио да ће овај центар бити мјесто окупљања, али ће бити и повезница између руског и српског народа и православља.

„То неки на Западу сматрају као проблем и желе да нападну те основне православне вриједности. Владика је од предсједника Русије Владимира Путина добио важно и престижно одликовање на којем сам му честитао и вјерујем да ће у догледно вријеме бити прилике да се то одликовање овдје уручи“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Српске сматра да владика Јефрем то заслужује јер је остао посвећен не само цркви и вјери у Бога, него и институционалном подизању Српске православне цркве на овом простору.

Предсједник Додик је рекао да је видљиво да је период под управом владике Јефрема период градње нових цркава, те да је план власти да подржи и изградњу манастира у Градишци, те завршетак манастира у Приједору.

Овом приликом, предсједник Републике је грађанима честитао Нову годину и предстојеће божићне празнике, позвавши људе да се окупе у српским храмовима, око Српске православне цркве и традиционалних вриједности.

Данашњем разговору присуствовавао је и савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић.