Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас редовној сједници Владе Републике Српске у Сребреници, након које је одржао конференцију за медије.

Том приликом, предсједник Додик је захвалио што је, као предсједник Српске, позван да учествује у раду Владе Републике Српске на данашњој сједници у Сребреници.

Предсједник Републике изјавио да је овај град дио Републике Српске и да се не стиди овог мјеста у којем живе часни и поштени људи различитих националности.

Предсједник Додик је истакао задовољство чињеницом, да је у разговору са представницима локалне власти могао да се увјери да су у Сребреници складни међунационални односи и да нема међунационалних проблема.

„И ако их има, онда се генеришу негдје са стране“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Републике је поручио да Република Српска жели да очувамо стабилан живот за све Бошњаке који живе у Српској, посебно у Сребреници.

„Желимо да осигурамо њихово право на идентитет, на вјеру, да гарантујемо слободу њиховог живљења, рада и у складу са Уставом сва права која имају и други“, поручио је предсједник Српске.

Предсједник Додик је изјавио да ће Влада Српске формирати комисију која ће обавити дијалог са свим националним групама у Сребреници, како би се у овој општини одредио један датум у години који би обиљежавао страдање свих.

„Тог датума би се обиљежавало страдање свих, без обзира на националност, односно и Бошњака и Срба, али и других који су страдали у Сребреници“, навео је предсједник Републике.

Предсједник Српске је најавио да ће у овој години почети, а у идућој ће бити завршено снимање једног снажног документарно-играног филма о страдању у Сребрници.

Предсједник Додик је констатовао да су на надгробним плочама у Меморијалном центру у Поточарима уписана имена људи који су живи и који се налазе у специјалној евиденцији ЦИПС-а у БиХ.

Том приликом, предсједник Републике је показао списак из ЦИПС-а на којем се налазе 87 лица која су жива, а чија су имена подведена под жртве злочина у Сребреници.

„Ово је документ ЦИПС-а, није из Кабинета предсједника Српске“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Додик је додао да ЦИПС није орган Републике Српске, већ заједнички орган на нивоу БиХ.

„Замислите колико им се журило да накупе што више имена да би се дошло до броја који је задат. То доноси сумњу у све ово“, изјавио је предсједник Републике.

Предсједник Српске је изразио пијетет према свим жртвама и истакао да је за њега једнако трагично страдање било кога човјека – био он Бошњак, Србин, Хрват или било ко други.

„Република Српска није штитила оне који су чинили злочине, без обзира који институт или суд их је потраживао, па и онај у Хагу или овај у Сарајеву. Република Српска те људе није сакривала у условима када су их потраживала тужилаштва и други органи истраге“, подсјетио је предсједник Додик.

Предсједник Републике је указао да су се према српским жртавама односили веома неодговорно и да нема забиљеженог случаја да је неко од високопозиционираних одговарао за злочине на Србима, а страдало је 34.000 цивила и војника у Републици Српској током грађанског рата у БиХ.

Предсједник Републике Српске је најавио да ће бити урађен приједлог споразума о раздруживању БиХ и информација о кршењу Дејтонског споразума, који ће бити предочени Народној скупштини у наредних 30 дана.

Подсјетивши да БиХ чине Република Српска и Федерација БиХ и три конститутивна народа, Бошњаци, Срби и Хрвати, предсједник Српске је нагласио да БиХ није имала ниједан елемент да буде спојена након грађанског рата, али неки су одлучили да то ураде.

Предсједник Републике је истакао да једино што је добро у томе јесте да су повукли граничну ентитетску линију и да бар сада не мора се свађати око граничне међе.

„Гранична међа је позната свима и на њој ће се у будућности одвијати сви политички процеси. Желимо да на миран начин разговарамо са нашим партнерима у Федерацији, да им предочимо разлоге због чега мислимо да треба да се разиђемо“, рекао је предсједник Додик.

Говорећи о нацрту резолуције о Сребреници која је на дневном реду данашње сједнице Генералне скупштине УН, предсједник Републике је нагласио да је намјера вјероватно да се кроз ту резолуцију створи платформа за даље скрнављање и омаловажавање Републике Српске.

„Они ће свашта тврдити, па чак и то да као нека геноцидна творевина не може да буде самостална. Тиме би, наравно, побили све оно што је познато свијету – највећа геноцидна творевина је Америка заједно са Нјемачком и Француском и неким другим“, истакао је предсједник Српске.

Предсједник Додик је рекао да се у политичком смислу не може сложити са хајком која је створена у Федерацији БиХ, заједно са њиховим спонзорима из Нјемачке и земаља које су масовно чинили злочине, не само у Европи него и у Африци, и са онима који желе да сада оперу себе или да изврше ревизију историје тако што би требало да буде записан датум и мјесто гдје је извршен геноцид у свијету и да 11. јул и Сребреница буду синоним за геноцид.

„Ово им нећемо заборавити ни опростити“, поручио је предсједник Републике. 

Предсједник Српске је констатовао да БиХ нема јединствен систем образовања, да га никада неће имати и да српском народу ништа не може бити подваљено.

Предсједник Додик је рекао да се то намеће Србима кроз резолуцију о Сребреници, уз асистенцију Европске Уније.

„Све се у резолуцији налази. Све о образовном програму. Према резолуцији, синоним за геноцид је Сребреница, а не Аушвиц или Гаравице у Бихаћу гдје је убијено 14.000 људи. Међу онима који су их убили четворица су били Бошњаци“, нагласио је предсједник Републике.

Предсједник Српске је напоменуо да је, према посљедњем попису прије Другог свјетског рата, у Бихаћу живјело 64 одсто Срба, а данас живе 24 Србина.

Предсједник Додик је истакао да је јасна дефиниција геноцида и да је геноцид дефинисан послије Другог свјетског рата.

„Геноцид подразумијева смишљену намјеру једне етничке групе да билошки елиминише све припаднике друге етничке групе“, напоменуо је предсједник Републике.

Етиктирање српског народа као „геноцидног“, рекао је предсједник Српске, налази се у свему ономе што Бошњаци настоје да промовишу као своју истину, која није тачна.

„Ја све и једном Бошњаку желим мир и сигурност овдје и желим да помогнем свакоме у сваком смислу. Свако ко покуша да учини лоше Бошњацима, њиховој имовини, позивам наше правосуђе да га најригорозније казни“, додао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је поновио да се у Сребреници догодио индивидуални злочин и да су сви који су га починили осуђени.

„Нико није заштићен од Републике Српске да се не појави на суду“, изјавио је предсједник Српске и указао на неправду што је Насер Орић ослобођен оптужби за убијање Срба.

Предсједник Додик је поручио да управо то говори колико је ово подвала.

„Циљ резолуције је да ви нама наметнете причу да није обавезујућа. Е, неће моћи, неће проћи. Неће ући у школске програме, нећемо обиљежавати 11. јули и ништа што тамо пише“, нагласио је предсједник Републике.

Предсједник Српске је навео да ће се покушати усагласити заједнички датум за помен свим жртвама у Сребреници.

Предсједник Додик је истакао да су Бошњаци спремни да руше Устав БиХ и указао на унилатерално дјеловање амбасадора БиХ при Уједнињеним нацијама Златка Лагумџије.

Предсједник Републике Српске је поновио да у Сребреници није био геноцид.

„То кажу многи ауторитети који се баве тим. Није ни Лагумџија ауторитет, није ни Денис Бећировић. Република Српска је страна потписница свих анекса Устава БиХ и креће да излази из БиХ. Ми данас почињемо да излазимо. Нећемо изазвати ниједну мјеру насиља. Ви покушајте да обезбиједите оно што причате о функционалној БиХ“, поручио је предсједник Републике. 

Предсједник Додик је најавио да ће власти Републике Српске из републичког буџета издвојити по 10 милиона КМ за Сребреницу и Братунац.

Предсједник Српске је рекао да ће ова средства бити усмјерена за додатни развој ове двије општине.

Предсједник Републике је навео да су они који највише говоре о БиХ закуцали посљедњи ексер у њен ковчег, чиме су потврдили да та земља и није држава и да нема државних органа, те да се све ради на бази хтијења појединаца који су на тај начин БиХ увели у највећу политичку кризу из које неће изаћи.

Предсједник Додик је подсјетио да акта која иницира нека држава, могу да се нађу у Уједињеним нацијама и на њиховим форумима само ако иза тога стоје државни органи, а појединци који су иницирали резолуцију о Сребреници показали су да БиХ није држава.

Предсједник Српске је додао да у прилог томе говори чињеница да су бошњачки политички представници, заједно са странцима, жељели да Сребреницу представе на глобалној сцени на крајње сумњив и сраман начин.

„Ми им то нећемо заборавити, нити опростити. Ми не желимо да живимо са онима који су спремни да крше Устав БиХ и стратегију спољне политике, којом је предвиђено да се сва питања морају консезусом утврђивати, да је Предсједништво БиХ највиши орган за провођење спољне политике“, изјавио је предсједник Републике.

Предсједник Додик је указао да су министри из реда бошњачког народа у два задња мандата потпуно узурпирали и развалили спољну политику, која данас не постоји, што потврђује и то да се по питању резолуције о Сребреници радило скривено, изван и мимо органа.

„Нема ниједног доказа да је у БиХ ово питање разматрано, осим иницијативе Жељке Цвијановић да се стави на дневни ред сједнице Предсједиштва БиХ, а онда друга два члана ове институције, користећи пословничку могућност, нису дала да се уврсти на дневни ред, тако да ни Народна скупштина Републике Српске о томе није могла да се изјасни у форми процедура предвиђених Уставом БиХ“, нагласио је предсједник Српске.

Предсједник Републике је изјавио да су бошњачки политички представници наставили да раде на тој резолуцији заједно са њеним спонзорима, потпуно игноришући српски народ и Републику Српску.

„Република Српска ће бранити своје националне и народне интересе и у том погледу ми смо веома јасно говорили ових дана да ствар треба да се врати у надлежне органе БиХ, што није учињено“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је додао да ниједан контролни орган није предузео било какву активност у вези са очигледним кршењем закона и Устава, против амбасадора БиХ у Уједињеним нацијама Златка Лагумџије, министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића, чланова Предсједништва БиХ Дениса Бећировића и Жељка Комшића и још неких.