Предсједник Владе присуствовао је обиљежавању историјског догађаја од републичког значаја „Одбрана Сарајевско-романијске регије“.
Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас на Палама да је више од 4.200 погинулих бораца Војске Републике Српске на Сарајевско-романијској регији дало највећи допринос за одбрану овог дијела Републике Српске, али и за стварање Републике.


„Ми који представљамо институције Републике Српске, неко данас, неко у будућности, имамо обавезу да овакве датуме и херојске подвиге српских бораца, обиљежавамо их и сјећамо“, рекао је предсједник Владе на обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије на Палама.
Говорећи о формирању Сарајевско-романијског корпуса у мају 1992. године, који је бранио територију Републике Српске од Хан Пијеска, преко Илијаша, Вогошће, Хаџића, Неџарића, до Доброг Поља, према Kалиновику, те заокружио читав потез према Горажду, предсједник Владе Радован Вишковић је рекао да оно што су трпјели његови припадници у одбрамбено-отаџбинском рату представља херојски подухват.


Према ријечима предсједника Владе, на Сарајевско-романијском подручју раздвајања између непријатељских и линија српских бораца на неким мјестима су била мјерена у метрима, наводећи примјере Јеврејског гробља, Неђарића и Грбавице.
Предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да је таква близина тражила да борци Војске Републике Српске буду 24 часа будни, на опрезу, како их не би изненадио знатно моћнији непријатељ.
„Само јунаштвом, храброшћу и одлучношћу, српски борци су сачували своју дјецу, породице, огњишта, куће. Нажалост, послије потписивања Дејтонског споразума, многи Срби су морали да иду у егзодус и да у миру предају оно што им непријатељ није могао узети у рату“, истакао је предсједник Владе Републике Српске.


Предсједник Владе рекао је да је Влада Републике Српске и ресорно министарство, посредством Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова, донијела одлуку којом ће све општине у саставу Источног Сарајева имати прилику да овај датум прослављају на свом подручју, а да је то ове године на Палама.
Обиљежавање одбране Сарајевско-романијске регије јутрос је почело литургијом и парастосом у Цркви Успења Пресвете Богородице на Палама, те поменом и полагањем вијенца и цвијећа код Централног споменика погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата.
Вијенац је положио и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.