​Премијер Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас у Бањалуци да се Српска налази у великом инвестиционом циклусу и да је 26. Међународни сајам грађевинарства и електро-машинске индустрије „Грамес – Деми“ прилика за грађевинске фирме и произвођаче грађевинске опреме да буду дио пројеката значајних за Српску.

„Вриједност пројеката у Српској је четири милијарде KМ. То је прилика за представнике грађевинског сектора и електро-машинске индустрије да буду дио пројеката из електроенергетског сектора и путне инфраструктуре“, рекао је Вишковић.

Он је појаснио да је ријеч о тендерима гдје су изабрани извођачи радова и да грађевински сектор у највећој мјери може да пронађе послове у тим инвестицијама.

„Зато сматрам да ови људи имају простора да повећају запосленост и плате да би се људи задржали на овим просторима“, навео је Вишковић.

Вишковић је истакао да је ова индустрија важна грана развоја Српске, јер запошљава велики број радника, те је опстала и развијала се упркос економским изазовима у посљедњих неколико година.

„Велико је задовољство да се појављује већи број излагача него ранијих година. То говори о Републици Српској као пожељној дестинацији за улагање и развијање посла у сфери грађевинарства и електро-машинске индустрије“, истакао је Вишковић.

Он је додао да је ово прилика да се покаже и напредак у грађевинарству, те да је осим најважнијег људског потенцијала, потребно пажњу обратити на развој и улагање у нове технологије.

Предсједник Управе Бањалучког велесајма Добрица Жугић рекао је да ове године сајам „Грамес – Деми“ окупља највише излагача.

„Овогодишњи сајам окупља значајне компаније из Републике Српске, БиХ, региона, па све до Италије, Аустрије и Kине“, рекао је Жугић.

Он је навео да се на 50 штандова представља 120 компанија и да је велики напредак направљен у односу на претходне године, нагласивши да је ријеч о једином међународном сајму овакве врсте у региону.