Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да су данас у Орловцима на почетку историјског пројекта почетка реализације изградње ауто-пута Бањалука-Приједор чиме се ствара нова перспектива за више од пола милиона становника.


„У Орловцима отварамо једну од највећих послијератних инвестиција на овом простору, вриједну више од 600 милиона КМ. Дубоко сам увјерен да ће наш кинески партнер извести радове у предвиђеном року од три године и да ћемо крајем 2024. године бити у прилици да кажемо да су Бањалука и Приједор повезани модерним ауто-путем“, истакао је премијер Вишковић на свечаности гдје је озваничио почетак градње ауто-пута.


Додао је да се истовремено приводе припреме за изградњу нових километара ауто-пута на коридору „пет це“ који пролази кроз Републику Српску, а указао је и на припреме на још један историјски подухват повезивање Бањалуке и Београда ауто-путем.


„У годинама иза нас изградили смо 106 километара савремених ауто-путева повезујући Бањалуку са Градишком, Добојем. Данас не градимо још један ауто-пут него стварамо нову перспективу за више од 500.000 становника овог дијела Републике Српске“, рекао је премијер Вишковић.


Поручио је да ће Република Српска заједно са пријатељима из Кине по истом овом принципу преговарати и договоарати нове пројекте широм Републике Српске.


Вишковић је подсјетио да Српска прије само 15 година није имала ниједан километар ауто-пута, као и како се говорило, када су кренули са причом о њиховој потреби, да су неозбиљни, шарлатани, незналице, да су то само предизборна обећања.


„Прије само неколико година говорили су и да неће доћи до данашњег дана и да је овај пројекат, када је потписан 2018. једна велика обмана и данас видимо да ћуте, не говоре ништа или немају шта да кажу“, рекао је премијер Вишковић.


Истакао је да је могуће добити нове километре ауто-пута, правити економски и сваки други развој Републике Српске јер је воде људи са визијом, који не гледају како да краткорочно ухвате који поен, него упорно и истрајно граде.


Према његовим ријечима, Влада Републике Српске, сви министри и премијер, дубоко су посвећени изградњи мреже ауто-путева с циљем да подигну квалитет живота и ураде оно што се претходници нису усудили ни да помисле, а камоли да раде.


Он је указао да ће догодине изградњом новог моста на Сави код Градишке и прикључнице у Хрватској у потпуности бити повезан ауто-пут на пут Београд-Загреб и тиме ће се омогућити грађанима Републике Српске и БиХ да имају ближи приступ европским коридорима.


„Тиме ћемо затворити ово поглавље и кренути у отварање нових праваца да би испунили зацртани циљ од прије 15-ак година да Републику Српске премрежимо савременим ауто-путевима и тиме створимо њену нову развојну перспективу. Ауто-путеви доносе нови просперитет и развој, нова радна мјеста“, рекао је Вишковић.


Премијер Вишковић је представницима кинеске компаније поручио да су указали велику част тиме што су овај пројекат уврстили у концесиони споразум који је Влада Српске постигла са кинеском компанијом Схандонг Хи-Спеед Интернатионал.