​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао је данас, у Братунцу, обиљежавању 30 година од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу.


Премијер Вишковић присутвовао је парастосу за 3.267 убијених српских војника и цивила, које је служио Његова светост патријарх српски Порфирије, те положио вијенац и одао почаст жртвама код Спомен крста на гробљу у Братунцу подигнутог у част свих погинулих српских цивила и војника из регије Бирач.


Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да руководсто Републике Српске неће дозволити да истина о страдању српског народа падне у заборав и да нико не одговара за злочине почињене над Србима и српском дјецом.


Премијер Вишковић је на обиљежавању 30 година од страдања српског народа у средњем Подрињу и Бирчу истакао да достојно треба исказати захвалност и одужити се свима који су невино настрадали на свим бојиштима и стратиштима да би Срби данас живјели у миру и слободи у Републици Српској.


Нагласио је да је у свијету све више оних који објективно сагледавају чињенице које потврђују да је вођен грађански рат у коме су страдали припадници свих народа у БиХ.


Премијер Вишковић је рекао да породице српских жртава са правом очекују да сви који су чинили злочине буду изведени пред лице правде и додао да ће Влада Републике Српске путем Центра за истраживање рата и ратних злочина учинити све да овај злочин и починиоци буду санкиционисани.


„Истрајаћемо у правној борби и нећемо одустати од обавезе и одговорности да домаћој, али и међународној јавности, учинимо доступном истину о српским жртвама“, рекао је премијер Вишковић.


Према ријечима предсједника Владе, то ће бити учињено ради будућности Републике Српске, наше дјеце коју морамо учити истини и увјерењу да то зло не смије овладати људима.


„Наш циљ јесте да будемо дио цивилизованог свијета посвећеног миру, развоју и суживоту са свим другим народима који живе на овим просторима“, рекао је премијер Републике Српске и додао да је хришћански праштати, али да се не смије заборавити.


Премијер Вишковић се запитао зашто ни 30 година послије свих тих дешавања у Братунцу нема ни једног представника међународне заједнице који је спреман да се поклони српским жртвама?


Премијер Српске је подсјетио да је српски народ у Подрињу страдао на највеће српске празнике – Божић, Петровдан, Никољадан, Вивидивдан, Ђурђевдан, Српску нову годину.


„И замислите, кад некога убијете на Божић у његовој кући са његовом породицом, то је легитиман војни циљ“, навео је премијер Вишковић.


Истакао је да је само на подручју Сребренице, Скелана, Милића, Братунца, Власенице, Зворника и Осмака у Одбрамбено-отаџбинском рату страдало 2.652 лица српске националности, док је на ширем подручју Средњег Подриња и Бирча укупно страдало близу 3.500 Срба, а више од 5.500 је остало без покретне и непокретне имовне.


Премијер Вишковић је нагласио да је рат нешто најгоре што се може десити и доживјети, а само од тога је горе када се у рату плански и на најсвирепији начин убијају и дјеца, што се српском народу, нажалост, догађало.


„Свирепо убиство дјечака Слободана Стојановића једно је од монструозних злочина почињених у протеклом рату у БиХ. Дјечак који је избјегао са својом породицом вратио се кући по свог љубимца пса. Свирепо је мучен, малтретиран а потом убијен. Стомак му је исјечен у облику крста, одсјечено уво, пуцано му у главу из непосредне близине. Замислите они који дијеле правду у овој земљи за доказани злочин над овим дјететом донесу казну као да је злочинац обио неку пиљарску радњу“, навео је премијер Вишковић.


Према његовим ријечима, браћа Александар и Радислав Димитријевић који су имали пет и 11 година из Скелана убијени су у мајчином наручју снајпером, а онај ко пуца из снајпера види у кога и у шта пуца, а знао је да пуца у дјецу, нажалост то га није спријечило и одвратило од његове монструозне намјере.


Премијер Вишковић је рекао да, нажалост, још нико није позван на одговорност за убиства, нити браће Димитријевић нити многих убијених на овим подручјима, додајући да је сваки убијени живот трагедија, а посебно живот дјетета.


„Српски народ је поднио највеће губитке и страдања на овим просторима и у Великом рату и у Другом свјетском рату, као и у овом последњем Одбрамбено- отаџбинском“, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.