Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић боравио је јуче у радној посјети Приједору, гдје је разговарао са градоначелником Далибором Павловићем о сарадњи на реализацији различитих инфраструктурних пројеката.


Предсједник Владе рекао је да је рударство незаобилазна тема у том граду, као и проблем „Љубије“, те је нагласио да је план Владе да заједно са „Миталом“ оживи и „Љубија“.


„Ми желимо да рјешавањем учешћа Владе у заједничком предузећу са `Миталом` то питање ријешимо и да рударење на подручју Приједора буде знатно боље“, изјавио је предсједник Владе Радован Вишковић


Рекао је и да ће приједорска болница ускоро бити трансформисана у регионалну.


„Она већ јесте регионална за насеља, општине и мјесне заједнице, не само за Приједор, а ми ћемо посредством Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, кроз пројекат енергетске ефикасности да реализујемо знатан дио грађевинских радова“, рекао је предсједник Владе и додао да ће у свим болницама у Републици Српској бити урађена рехабилитација у наредном периоду.


Предсједник Владе Радован Вишковић захвалио је особљу Болнице „Др Младен Стојановић“ у Приједору за рад и труд у времену пандемије вируса корона.


„Послије трећег таласа, који смо пребродили, дошли смо у позицију да је број обољелих у Приједору једноцифрен, а велики допринос дала је Болница“, истакао је предсједник Владе Републике Српске.


Предсједник Владе Радован Вишковић је навео да је данас разговарано и о питањима индустријских зона на подручју Приједора, те да ће Влада Републике Српске у сваком моменту помоћи све што град планира.


„Да дође што више инвеститора, да буде отворено што више радних мјеста, да би грађани имали што бољи живот“, поручио је предсједник Владе и подсјетио да је на прошлој сједници Владе дозначено 844.000 КМ за завршетак индустријске зоне у „Целпаку“, те да су већ два инвеститора спремна да отворе погоне и запосле људе.


Рекао је да су на помолу и рјешења проблема који су се појавили приликом приватизације земљишних површина.


„Када то земљиште буде у власништву Републике Српске ми ћемо донијети одлуку да га пребацимо у власништво града Приједора“, истакао је предсједник Владе Радован Вишковић.


Подсјетио је да ово није његова прва посјета Приједору, те да је долазио 2019. године након поплава.


„Тада сам дошао и обишао локалитете у граду. Сигурно да ћемо у наредном периоду посредством Јавне установе `Воде Српске` убрзати процедуру за расписивање тендера за избор извођача, да би Приједор што прије био заштићен од евентуалних поплава“, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.


Градоначелник Приједора Далибор Павловић истакао је да ће Влада Републике Српске наставити да подржава овај град и у наредним пројектима.

Павловић је навео да је на саста нку било ријечи о заштити града од поплава, предстојећој реконструкцији Болнице „Др Младен „Стојановић“ , о комуналној инфраструктури, Руднику жељезне руде „Љубија“ и Рибњаку „Сеничани“.


Он је напоменуо да је на посљедњој сједници Владе Републике Српске одобрено више од 800.000 КМ за завршетак индустријске зоне у „Целпаку“, додајући да ће ових дана средства бити пребачена на Град, који ће расписати тендер за реализацију тог пројекта.


Павловић је рекао да су добили подршку и за изградњу нове индустријске зоне у Новим Орловцима кроз преношење власништва на Приједор и помоћ у рјешавању инфраструктуре.


„Данас, прије доласка предсједника Владе, потписали смо споразум са италијанским предузећем `Босна-кар“, које ће доћи у Приједор да отвори фабрику за производњу кабина за пољопривредне машине, у којој ће бити запослено око 150 радника“, изјавио је Павловић и додао да ће код изградње инфраструктуре имати помоћ Владе Републике Српске.


Он каже да је и Фудбалски клуб „Рудар“ Приједор и његов улазак у Премијер лигу добио подршку Владе код постављања рефлектора на стадиону.