Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са извршним директором консултантске куће „Савјет за националну политику“ Робертом Мекјуеном, који је у шест мандата био конгресмен у Представничком дому САД представљајући савезну државу Охајо.


Премијер Вишковић уопознао је господина Мекјуена са политичком ситуацијом у БиХ и рекао да се Република Српска залаже за поштовање изворног Дејтонског споразума и Устава БиХ, а да се он може мијењати искључиво консензусом свих народа и институција, како је то предвиђено. Говорио је и о политичком дјеловању америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија. Додао је да се у БиХ санкционишу људи који поштују Устав и да се и он нашао под санкцијама Министраства финансија САД.


На састанку је било ријечи и о резолуцији о Сребреници, а премијер Вишковић је упознао Мекјуена да је Република Српска именовала међународну стручну комисију која је добила задатак да истражи страдање свих народа на том подручју у периоду 1992-1995. Како је истакао, они су направили извјештај уз пуну аутономију у којем су рекли да у Сребреници није био геноцид, већ да су била страдања оба народа.


Роберт Мекјуен је на састанку са премијером Вишковићем истакао да зна да су се Срби увијек борили за слободу и подсјетио је на акцију Халијард, у којој су спасени амерички пилоти.


Истакао је да му је драго што Република Српска има представништво у Вашингтону и да он стоји на располагању за сву помоћ. Мекјуен је навео да долазе бољи дани када је ријеч о односима САД и Републике Српске, посебно када је ријеч о економији.