Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је у Лакташима потписао Меморандум о разумијевању између Владе Републике Српске и Eco-Investment, a.s., Република Чешка, којим се утврђује намјера инвестирања преко 100 милиона евра овог привредног субјекта у проширење производно/логистичких капацитета предузећа SHP Celex а.д. у Републици Српској. 

Инвестирање и проширење производње планирано је у три фазе у наредних три до пет година, а односи се на изградњу нове хале, конфекцијске линије и складишта готових производа, набавку нове папир машине са припадајућом инфраструктуром, те инвестиције у енергетску инфраструктуру.

Премијер Радован Вишковић захвалио је власнику и директору групације „Еко-инвестмент“ из Прага који се, како је навео, опредијелио да у сложеним околностима за привреду иначе у Европи реализује нову инвестицију на простору Српске.

„Компанија у овом моменту има више од двије милијарде евра промета, има више од 10.000 запослених, и они се не баве само папиром, они се баве енергетиком, некретнинама и неким другим дјелатностима“, рекао је Вишковић након што је данас у Лакташима потписао Меморандум о разумијевању са представницима чешке компаније „Еко-инвестмент“ која је власник предузећа „Целекс“ из Бањалуке.

Вишковић је навео да ова групација тренутно у оквиру компаније „Целекс“ има више од 328 радника који данас раде, а са новим улагањима број запослених ће се повећати и „Целекс“ ће постати лидер у производњи папира и папирне конфекције на простору, како је рекао, Балкана.

„Они су и данас лидери што се тиче БиХ и сву своју производњу у већем дијелу извозе“, истакао је Вишковић.

Премијер је нагласио да ће Република Српска, као што је рекао и предсједник Републике Милорад Додик, имати више бенефита.

Имамо овдје стране инвестиције и овим демантујемо све оне који говоре како је Република Српска на неки начин изолована и да нема страних инвестиција. Ово је најбољи доказ да неко ко овдје борави више од 25 година на овим просторима, ко је имао прилику да се увјери у стабилност Републике Српске, у њен привредни амбијент, не би инвестирао новац тамо гдје је несигурно и гдје није повољан амбијент. Да је Република Српска оно што о нама говоре они што нас не воле, онда овакви и слични људи не би овдје били“, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да ће Влада Републике Српске бити партнер компанији „Целекс“ и „Еко- групацији“.

„Ми можемо сада да кажемо да смо већ прије потписивања овог званичног данашњег меморандума готово 50 одсто обавеза из меморандума већ реализовали. Ми на томе радимо већ пар мјесеци“, истакао је Вишковић.

Он је исказао велику захвалност овим људима који су, како је рекао, одлучили да улажу послије штете веће од 10 милиона евра коју су претрпјели у посљедња два пожара у „Целексу“.

„Многи би се у таквим случајевима или повлачили, или тражили помоћ државе или неких других институција. Они сада улажу“, рекао је Вишковић.

Предсједник Владе је рекао и да је инвестиција већ кренула, да је Влада Републике Српске заједно са министарствима реализовала одређене радње у вези са пословном зоном, за чишћење пиралена у „Инцеловој“ зони.

„Очекује нас у наредном периоду да са `Електропривредом Републике Српске` буде потписан уговор о снабдијевању које ће важити од 1. јануара 2024. године и гдје ће бити гарантована цијена у наредних пет година за наше пословне партнере“, навео је Вишковић.

Премијер Српске је још једном исказао захвалност чешким партнерима.

„Хвала што сте изабрали Републику Српску за ову инвестицију. Пријатељи остају пријатељи“, поручио је Вишковић.

Меморандум је потписан у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика.