Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Источном Сарајеву са амбасадором Руске Федерације у БиХ Игором Калабуховом о актуелној политичкој ситуацији у БиХ.

Предсједник Додик упознао је амбасадора Калабухова о политичким темама важним за Републику Српску, те нагласио да Српска никада неће и не може прихватити самозваног високог представника Кристијана Шмита, нити његово наметање било каквих одлука, а поготово када је ријеч о отимању имовине Републици Српској.

Амбасадор Русије је подсјетио на принципијелни став Руске Федерације да се Кристијан Шмит не може сматрати високим представником без одговарајуће резолуције Савјета безбједности УН-а, те да он нема никаква овлаштења за вршење било каквих активности у БиХ.

Амбасадор Калабухов је поновио да се Руска Федерација залаже за очување Дејтонског споразума, уз дијалог домаћих политичара заснован на узајамном поштовању два ентитета и три конститутивна народа у БиХ.

Предсједник Српске и амбасадор Калабухов су констатовали да је кључ успјеха и будућности БиХ у Дејтонском мировном споразуму, те да било какаво мијешање са стране само доводи до непотребне детабилизације.

Саговорници су истакли опредијељеност за развој сарадње Русије и Републике Српске, с циљем економског, привредног и сваког другог просперитета на обострано задовољство.