Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговараo je данас са извјестиоцима Парламентарне скупштине Савјета Европе за БиХ Жолтом Неметом и Александром Николоским.

Предсједник Републике Српске упознао је саговорнике са политичком ситуацијом у Српској и БиХ, као и о различитим механизмима притисака на Републику Српску и покушајима њене делегитимизације.

Предсједник Додик нагласио је да је Република Српска, упркос бројним притисцима и опструкцијама за њен напредак, институционално стабилна, да има позитивне макроекономске показатеље и да је способна да одбрани сваки свој интерес.

Предсједник Републике поновио је јасан став да Српска одбацује сваку врсту дјеловања Кристијана Шмита као високог представника јер га Савјет безбједности УН није потврдио како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом и да Шмит, представљајући се лажно, прави штету и угрожава суверенитет БиХ.

Предсједник Републикe Српске истакао је да је пуно уважавање Дејтонског мировног споразума и уставне позиције ентитета и конститутивних народа у БиХ претпоставка бољег разумијевања и ефикасног функционисања институција на свим нивоима власти.