Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је вечерас свечаном пријему који је у Сарајеву уприличио кинески амбасадор у БиХ Ђи Пинг поводом 74 године од оснивања Народне Републике Kине.

Предсједник Републике Српске рекао је да Kина данас све више постаје најважнији финансијски и инвестициони партнер Српске.

Предсједник Додик је истакао да уважава Kину и њене напоре да у глобалним односима успостави нови мултиполарни свијет који је усмјерен на сарадњу између држава и народа без угрожавања њиховог суверенитета и територијалног интегритета и без мијешања у унутрашње ствари.

„Ми уважавамо кинеску државу и народ, сва достигнућа која је остварио уз огромно одрицање многих који су нашли у себи синергију да направе моћну нацију и државу. То треба поштовати“, рекао је предсједник Додик уочи свечаног пријема.

Предсједник Републике је нагласио да је Kина усмјерена ка томе да шири сарадњу са свим другим државама без икаквих политичких условљавања и представља антипод онога што је Запад, гдје је свака врста разговора, помоћи, подршке или кредитирање иде са политичким условљавањем.

То се, како је истакао предсједник Додик, са кинеске стране не може видјети јер тога нема.

Предсједник Републике је истакао и предан однос и подршку пројектима које Република Српска ради са Kином кроз иницијативу „Појас и пут“, наводећи да је изградња Термоелектране у Станарима први пројекат који је реализован у Републици Српској у оквиру те иницијативе.

„Разговарамо о многим питањима и Kина данас све више постаје наш најважнији финансијски и инвестициони партнер у свему томе“, закључио је предсједник Републике Српске.