Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, заједно са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић и српском чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, разговарао је, у Бијељини, са руководством овог града.


Предсједнца Цвијановић изјавила је након састанка да је Влада Републике Српске до сада у стратешке пројекте у граду Бијељина издвојила више од 400 милиона КМ и да ће реализација договорених пројеката бити настављена.


Предсједница Цвијановић је поручила да мора постојати сарадња локалних и републичких власти ради реализације пројеката.


Навела је да је на састанку било ријечи о пројекту аутопута од Бијељине до Раче, указавши да се пуно улаже у пројекте из области водопривреде и пољопривреде.


Према њеним ријечима, неопходно је да градска управа заврши своје обавезе да би републичке власти могле да даље да реагују.


„Свако треба да ради свој дио посла и да уз добру сарадњу дођемо до реализације пројеката“, рекла је предсједница Цвијановић.


Оцијенила је да Бијељина има добру будућост, као и Република Српска, те да су резултати показали да је Република из кризе изашла ојачана и да се стварају добре претпостравке за привреду.


Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да ће Влада и даље помагати Бијељину и грађане овог града.


Рекао је да су сви договорени пројекти у Бијељини у фази реализације, истичући да је експропријација трасе ауто-пута од Раче према Бијељине завршена 95 одсто.


„Влада Републике Српске не гледа политичку припадност и односиће се према грађанима Семберије одговорно, као што је то радила и до сада“, рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.


Када је ријеч о Дринском насипу, предсједник Владе је рекао да ће се у наредном периоду морати ићи на јавни интерес и план парцелације, јер сада постоји блокаду пројекта.

Говорећи о индустријски зонама, предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да су републичке власти помогле граду и дале земљиште за њихову изградњу.

Навео је да је горуће питање предузећа АД „Град“ у Биејљини, као предузећа од општег интереса, које је у финансијским проблемима, те да је договорено са градоначелником Бијељине како то питање да се ријеши.

„Влада је спремна, да то пренесе на град Бијељину. Морају се испоштовати процедуре“, рекао је предсједник Владе и додао да ће се приступити измјени статута предузећа како би граду било дато у надлежност.


Навео је да је на састанку разговарано и о улагању у Бању Дворови, која је, како је рекао, бисер Семберије и заслужује да дође у ранг осталих бања у Српској.


„Спремни смо да се Бања Дворови пренесе на ниво Републике због законских сметњи које сада постоје за улагања“, рекао је предсједник Владе и додао да је приједлог да Скупштина града Бијељина донесе одлуку о власништву када је ријеч о Бањи Дворови.


Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручиио је да је републичка власт вољна да подстиче пројекте и да ће сви које су раније договарани бити реализовани.


Он је навео да ће новац за ауто-пут, Дрински насип обезбиједити Република, додајући да су створени услови да ове године почну радови на ауто-путу.


„Ни један од пројеката није заустављен и све фунцкионише како то предвиђа Устав и закон“, рекао је српски чкан Предсједништва Милорад Додик.


Навео је да приходи од индиректних и директних пореза расту и рашће приходи у овом граду.


„Ту смо да подржавамо пројекте и радимо заједно. Хвала на гостопримству градоначелнику“, рекао је српски члан Предсједништва Милорад Додик.