Говор предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић на свечаној академији поводом 30 година Министарства унутрашњих послова Републике Српске:

Поштовани предсједниче Владе Републике Српске,

Уважени министре унутрашњих послова Републике Српске,

Министре унутрашњих послова Републике Србије,

Министри у Влади Републике Српске, народни посланици,

Директоре полиције Републике Српске,

Уважени гости представници институција Републике Српске и Србије,

Представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата,

Даме и господо,

Четврти април један је од најзначајнијих датума у историји Републике Српске. Тога дана, прије тачно 30 година, формирано је Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

Стварање наше полиције услиједило је непуна три мјесеца након судбоносног 9. јануара 1992. године.

Током Одбрамбено – отаџбинског рата полиција је, заједно са Војском Републике Српске, дала кључни допринос у одбрани нашег народа, уставног поретка и граница Републике Српске.

У темеље наше Републике, уграђени су животи 782 припадника МУП-а, којих се увијек сјећамо са дубоким поштовањем и посебним пијететом.

Од самог настанка до данашњих дана, Министарство унутрашњих послова било је и остало једна од наших најзначајнијих институција.

Чувар поретка, јавног реда и мира, безбједности грађана и њихове имовине, али и главни ослонац Републике Српске и њене стабилности.

МУП и Полиција Републике Српске гаранција су за слободу коју данас уживамо и коју намјеравамо оставити нашим сљедећим генерацијама.

Од укупно 30, ово је 26. годишњица полиције коју обиљежавамо у миру и слободи. Изазови са којима се данас суочавају Република Српска и њена полиција другачији су од оних из прве половине 90-их година и хвала Богу да је тако.

Учинићемо све што је до нас да се никад не понови оно кроз шта су, у то тешко доба страдања, прошли Војска, Полиција и становници Републике Српске, и да мир, стабилност и безбједност на овим просторима буду трајне категорије.

Да бисмо у томе успјели, потребна нам је снажна, добро опремљена и обучена полиција.

Зато је важно да наставимо са улагањем у модернизацију средстава за рад, објекте, као и стручно усавршавање и обуку нових припадника Министарства унутрашњих послова.

Полицијски позив и даље је веома привлачан за многе наше младе људе и на то смо поносни. Управо они који сваке године приступају у редове полиције најбоља су гаранција њеног кадровског јачања, виталности и континуитета.

Претходних година урадили смо много на побољшању материјалног статуса припадника МУП-а, а уложићемо додатне напоре и средства како бисмо и у овој години повећали плате нашим полицајцима.

Поред обуке и опреме, суочавање са изазовима данашњег времена захтијева потпуну рехабилитацију улоге полицијаца, те надоградњу постојећих надлежности и инструмената за ефикасан и несметан рад. У ту сврху неопходно је иновирати законску регулативу, што је и опредјељење Владе Републике Српске.

У свим земљама свијета, напад на припадника полиције, угрожавање његовог достојанства, безбједности и живота, третира се као удар на државу и њен поредак.

Због тога морамо снажно и бескомпромисно да се обрачунамо са свима онима који мисле да су изнад Републике, изван закона, или да су испод радара органа за провођење закона.

Република Српска и њена полиција су од самог настанка нераскидиво повезане. По свим анкетама полиција спада у ред институција у коју грађани Српске имају највеће повјерење.

И као што је задатак припадника Министарства унутрашњих послова да воде рачуна о безбједности грађана и јавном реду и миру, тако је и наша обавеза да чувамо полицију и обезбиједимо потпуно достојанство ове часне професије.

Никоме, ни унутар ни ван Републике Српске, не смијемо дозволити да урушава ауторитет полиције и њених припадника. Исту способност дјеловања у оквиру сопствене структуре мора имати и Министарство унутрашњих послова Републике Српске и зато поздрављамо сваку акцију на заштити и очувању интегритета како полицајца као појединца тако и полиције у цјелини.

Јака полиција је гарант стабилне и безбједне Републике Српске.

Свјесни су тога они који нам не мисле добро. Али, свјесни смо и ми и зато намјеравамо и даље јачати нашу полицију и њене безбједносне капацитете, на добробит Републике Српске и свих њених грађана.

Захваљујем се министру и припадницима Министарства унутрашњих послова Србије на изузетној сарадњи, али и што су, као и друге институције Србије, увијек уз Републику Српску, како поводом важних датума и догађаја, тако и у обављању свакодневних послова.

Дозволите ми да на самом крају, Вама министре, директоре полиције и свим припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске честитам Дан полиције.

Желим вам много среће и успјеха у будућем раду, а свима нама мирну, стабилну и безбједну Републику Српску.

Част ми је и привилегија што сам као предсједник Републике у прилици да Министарству унутрашњих послова Републике Српске додијелим високо признање поводом овог важног јубилеја – 30 година постојања наше полиције.

Живјела Република Српска!