Предсједник Републике Српске Милорад Додик одржао је данас, у Палати Републике, конференцију за медије након састанака са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом.

Овом приликом, предсједник Републике Српске поручио је да веома поштује политички приступ Мађарске према региону и истакао да је та земља природан партнер за развој односа ЕУ са Балканом.

Пресједник Додик је рекао да је данас потврђено да Српска жели и јесте на европском путу.

„Желимо да се на европском путу виде двије ствари – прије свега Српска са својим овлаштењима, те с друге стране да се поштује механизам координације у БиХ и наравно уставни положај који БиХ има“, изјавио је предсједник Српске.

Предсједник Републике је додао да је Српска за то да се свих 14 приоритета ЕУ рјешава истовремено.

Предсједник Додик је нагласио да политика Српске није учлањивање у НАТО, због прошлости међусобних односа.

Предсједник Српске је истакао да Мађарска и Српска немају ниједан отворени проблем.

„То нас чини слободним да можемо да разговарамо о аспектима односа који су битни за економију. Овај смо пут отишли даље. Вјерујем да ће у наредних мјесец и по дана бити дефинисани неки нови пројекти и односи по том питању. То се односи на области енергетике и пољопривреде, гд‌је смо развили успјешан програм“, изјавио је предсједник Републике.

Предсједник Додик је рекао да са Мађарском желе да осмисле стратегију да би познате количине руда могли да експлоатишу на начин који би био у обостраном интересу.

Предсједник Српске најавио је и да ће сви који су аплицирали у програму подршке пољопривредницима, без обзира на ограничен износ и што је више апликација од одобрених, моћи користити тај програм.

Предсједник Републике је поручио да је министар Сијарто веома јасно и раније рекао да „са нама треба разговарати, а не разговарати о нама, што је суштина добрих односа“.

„Радујемо се и поздрављамо чињеницу да ће ускоро Мађарска преузети предсједавање ЕУ“, истакао је предсједник Додик и навео да је познат и датум када ће Српску посјетити премијер Мађарске Виктор Орбан.

Предсједник Српске је нагласио да је премијер Орбан велики пријатељ Српске и да ће током његове посјете вјероватно бити потписани уговори који су у том тренутку изводљиви.

„Мађарској нећемо заборавити што је у једној тешкој години, каква је била прошла, и за њих и за нас, помогла Српској да прође лакше кроз ту годину“, рекао је предсједник Републике.