Предсједник Републике Српске Милорад Додик присусвовао је данас обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњoj Градини.

Предсједник Републике Српске рекао је да српски народ није заборавио зло усташког злочина почињеног у логору Јасеновац гдје је убијено пола милиона Срба.

„Нисмо заборавили зло и знамо шта је НДХ. Знали смо за планове усташког режима да једну трећину побију, једну раселе, а једну покатоличе“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је истакао да је ово мјесто свето, а тако је постало јер су ту мученици, наводећи да је мучки убијено 700.000, од којих пола милиона Срба.

Предсједник Републике је подсјетио да се често каже да је Јесновац највећи подземни град који Срби имају, али мртви град.

„Масовно су овдје убијали и зато су говорили да је ово логор у који су могли сви да стану“, рекао је предсједник Додик и додао да је ово мјесто страшног злочина.

Предсједник Српске је нагласио да је веома мало припадника хрватског народа који се нису солидарисали са усташким режимом.

„Поново смо овдје да освјежимо колекитвно сјећање и да Јасеновац не може да буде избрисан“, истакао је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Републике Српске рекао је данас да је Њемачка спонзорисала Независну Државу Хрватску, усташки покрет, убијање, а данас је спонзор резолуције о Сребреници који треба да страдални српски народ стави на тамну страну историје.

Предсједник Додик је истакао да се у Сребреници није десио геноцид али јесте на овом мјесту и да је то неупоредиво.

„Број није ни важан, колико је важно ко се појављује иза свега тога“, рекао је предсједник Српске и додао да је резолуција политички документ.

Предсједник Републике Српске је напоменуо да су Срби имали два антифашистичка покрета, партизански и отаџбински, те је поносан што у протеклом рату није било подјеле међу Србима.

„Уједињени смо данас више него икад, никада више нисмо посвећени томе да покажемо праву истину“, истакао је предсједник Додик и навео да предсједик Србије Александар Вучића улаже напоре, као и да српски народ има бројне пријатеље.

Предсједник Републике Српске је упитао како је послије резолуције могуће да се настави заједички доносити одлуке са Бошњацима. Не идемо даље, а наћи ћемо начин како“, рекао је предсједник Додик.

Овдје су, каже предсједник Републике, да бране не само Републику Српску, већ са Србијом бране и интересе српског народа, свидјело се то коме или не.

Предсједник Републике Српске је навео да ће наредне године ова манифестација бити још већа, увјерен да ће тада бити сви на окупу да се каже да је српски народ страдални, а да је и са другим народима који страдају солидаран.

„Наша је жеља да све то престане, а да би то престало морају да се макну велики да оду у неку историју која је достојна само њима, али никада не смијемо заборавити шта су нам урадили“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске поручио је да су Срби народ мира, да ће се борити против свих неправди и обезбиједити тај мир и за друге на овим просторима.

Предсједник Републике Српске је на обиљежавању Дана сјећања на жртве геноцида у Независној Држави Хрватској истакао да бол за страдалима који несумњиво траје и данас и да неће нестати јер би то значило да се српски народ одрекао жртава.

„Овдје смо да поручимо нашим прецима да смо свјесни њиховог мученичког страдања, јединственог у историји и да поручимо младој генерацији да мора да схвати ово због себе, а не да то схвата као терет“, додао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је изразио задовољство што се ће, и поред свих перипетија, Република Српска и Србије, на приједлог предсједника Србије Александра Вучића почети једно, за ову генерацију свето дјело – изградњу на овом мјесту монументалног споменика укупних страдања српског народа не само у Јасеновцу него свуда тамо гдје је Србима тешко доћи, гдје их ограничавају и онемогућавају им обиљежавања.

„Зато сам поносан на Републику Српску и знам да Српска није на овом мјесту, не би ни ми били овдје. Спријечили би да дођемо, као што спречавају данас и представнике Руске Федерације да дођу на обиљежавање на мјесто страдања Руса“, навео је предсједник Додик и подсјетио да је више од 28 милиона Совјета погинуло у Другом свјетском рату.

Предсједник Републике Српске је поручио да су Срби у Републици Српској, Србији, Црној Гори припадници једног народа у историји јер вјерују у Српску православну цркву, свој идентитет и све што им припада.

Предсједник Републике је додао да Срби никада нису мрзили друге и другачије, да су им давали слободе, били солидарни и увијек покушали да људски помогну, те да то чине и данас.

„Али, немојте покушати да више икада нама онемогућите да ми имамо свој начин живота, да се посвећујемо својим жртвама, славимо своје славе, пишемо ћирилицом и говоримо српским језиком“, поручио је предсједник Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је мир највећи улог који улаже српски народ.

„И онда кад нас тлаче и безочно отимају Косово и Метохију и прогоне Србе са тог простора, када у Црној Гори не желе да прихвате наш идентит, у Хрватској нас сматрају мањинама, или у Словенији не дају ни статус националне мањине, у Македонији отимај нашу цркву, ми морамо да кажемо да смо један народ и да хоћемо да живимо у миру“, закључио је предсједник Додик.