Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас у Бањалуци, заједно са министром спољних послова и спољне трговине Мађарске Петером Сијартом, подјели првог контигента пољопривредних машина, опреме и алата набављених у оквиру пројекта подршке пољопривредницима у Републици Српској који финансира Влада Мађарске.

Тим поводом, предсједник Републике Српске захвалио је премијеру Мађарске Виктору Орбану и министру спољних послова и спољне трговине Петеру Сијарту за помоћ у реализацији пројекта додјеле пољопривредне механизације у Српској по повољним условима и од 1. августа најавио нови круг.

„То је један од пројеката који се реализују. Политичари су само они који иза себе оставе резултате. Ово је оптимистична прича која се наставља, од 1. августа идемо опет. Људи су видјели да ово функционише“, рекао је предсједник Републике.

Према ријечима предсједника Додика, ово је успјех који је видљив широм Републике Српске.

„Позивам све заинтересоване да се припреме за други круг овог пројекта“, истакао је предсједник Српске.

Предсједник Републике навео је да су домаћи пољопривредници данас добили механизацију која је рађена по највећим свјетским стандардима и која ће унаприједити пољопривредну производњу у Српској.

„Значај се огледа у квалитету опреме и квалитету финансијске подршке. У неким дијеловима наши људи ће морати да примјењују савремену технологију, а то значи додатно унапређење“, изјавио је предсједник Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је сектор пољопривреде увијек пун изазова, јер никада није могуће знати каква ће година бити за пољопривредну производњу, те оцијенио да је ова година изузетно тешка за пољопривреду у Српској, али и у региону и свијету.

„Успјели смо да анимирамо знатан број пољопривредних произвођача и предузећа. Данас је ово доказ да смо имали повјерење у овај пројекат, не само ми из политике, већ прије свега пољопривредни произвођачи и предузећа која су хтјела да користе погодности овог програма“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Додик је истакао да вјерује да ово потврђује дугорочно партнерство које ће Српска и Мађарска имати на низу осталих пројеката, о чему је разговарао са премијером Мађарске Виктором Орбаном приликом његове посљедње посјете Бањалуци.

„Ово је билатерални однос између Влада Мађарске и Српске и нема никакве везе за средствима ЕУ“, закључио је предсједник Српске.